Gazdaság

Lemorzsolódás

admin
admin

2005. 03. 17. 08:00

A rossz termés és az erős forint tavaly először vitte veszteségbe a konzervgyártás és a hűtőipar tőzsdei szereplőit.

Derült égből villámcsapásként érték a látottak Temesfői Istvánt, a Globus Rt. elnökét február elején, amikor több hónapos átállás után végre sikerült életre kelteni a csoport debreceni gyárának új számítógépes hálózatát. A friss rendszer adatai szerint ugyanis a tervezettnél 700 millió forinttal nagyobb lett a Deko-Food Kft. fő termékének, a konzerv csemegekukoricának a feldolgozási költsége, miután a rossz termékenyülés miatt a csöveken kevesebb lett a szem. Emiatt 20 százalékkal megugrott az energiaráfordítás. A többletnek oroszlánrésze volt abban, hogy tavaly 34,4 milliárd forint árbevétel mellett 812 millió forint veszteséget könyvelhetett el a hazai tartósítóipari kapacitás negyedével rendelkező, s ezzel piacvezető csoport.

„Az utolsó negyedév csapnivalóan alakult” – ismeri el Eperjesi Imre, a Globus Rt. vezérigazgatója. A lengyel leányvállalatnak, a Globus Polskának 50 százalékkal csökkent az eredménye (éves szinten pedig 4,8 milliárd forintos nettó árbevétel mellett csak 145 millió forintos nyereséget hozott a Globusnak). Főleg persze a hazai vállalatok vesztesége járult hozzá a csoport utolsó három hónapos, több mint egymilliárd forintos ráfizetéséhez. Bár az elmúlt években az üzeminél általában attraktívabb volt a Globusnál a pénzügyi műveletek eredménye, a menedzsment mellett szól, hogy lámpással sem lehetne olyan hazai tartósítóipari vállalkozást találni, amely érdemi eredménnyel, vagy legalább tetemes veszteség nélkül tudta zárni 2004-et.


IMPORTVERSENY. A Székesfehérvári Hűtőipari Rt. (Fevita) fennállása óta tavaly szenvedte el az első, csaknem 280 millió forintos veszteségét, és tőzsdei árfolyama is a mélybe zuhant, ahogyan a Globusé is. „A konzervesek, hűtő-

iparosok krónikájában az orosz válság után fél évtizeden belül már a második feketebetűs év volt az első uniós esztendő” – jegyzi meg Galambos József, a Magyar Tartósítóipari Szövetség titkára. Az exportpiacokon behozhatatlan hátránynak bizonyult az euróval szemben erős forint és a gyenge dollár. Az exportálók egyenlegét rontották az Európa-szerte zuhanó árak és a felesleg is, miközben az árfolyamok csak könnyítették például az unióba érkező thai csemegekukorica behozatalát. A Globusnak pechje volt a főleg exportra termelő lengyel leányvállalatával is: a zloty a forintnál is gyorsabban erősödött. A Fevita gyorsjelentésében arra panaszkodik, hogy „a monetáris politika által is ösztönzött importőrök társaságunkénál gyengébb minőségű terméket szállítanak be az országba”. Ezek olyan olcsók, hogy még a korábbiaknál is nagyobb irántuk a kereslet.

Néhány éve Magyarország – még Franciaországot is megelőzve – Európa vezető csemegekukorica nagyhatalma volt. Az elsőségnek vége, mert az uniós szabályok miatt le kellett csökkenteni az étkezési tengeri támogatását a takarmánykukorica szintjére. Ezért a hazai gazdák zöme inkább a kevesebb törődéssel nagyobb hozamot, biztosabb intervenciós árakat ígérő takarmánykukorica termelését választotta. Nem sejtették, hogy éppen a túltermelés okozta intervenciós zavarok miatt mennek majd a Parlament elé. Az ennivaló kukoricát drágábban adták a feldolgozóknak a gazdák. A kézimunka-igényes uborka, valamint a borsó, a bab átvételi ára is megugrott, miközben nem csak Kínából, hanem a frissen csatlakozott uniós országokból is olcsóbb termékekkel jelentek meg a konkurensek. Az EU-ba irányuló magyar konzervuborka- és paradicsomsürítmény-export így néhány év alatt a harmadára zuhant.


„Tarthatatlan, hogy ilyen drámai piaci helyzetben a tartósítóipar nyelte le az ágazati veszteségek egészét, és a kereskedelmi láncok, az alapanyag, a csomagolás-beszállítók, az energiaszolgáltatók nem osztoztak az áldozatokban” – mondja felháborodottan Eperjesi Imre. A Globus ezért a jövőben a beszállítói ártárgyalásokon kénytelen lesz súlyának megfelelően érvényesíteni az iparág nehézségeit.

KIÚTKERESÉS. Bár a Globus portfóliójában több olyan termék is akad, amelynek a gyártását áttelepítik külföldre – Ukrajnába, Moldáviába, Oroszországba -, a stratégia termékkör (a csemegekukorica, a zöldborsó, a zöldbab) marad. A gyártáshoz a kelleténél nagyobb is a feldolgozó kapacitás. E feleslegtől a szerkezetváltás részeként meg kell szabadulnia, s az idén a Globus folytatja a létszámleépítést is. Gyárbezárásról azonban egyelőre nincs szó, mert a csoport néhány éve már túljutott a nagy átszervezéseken. A Fevita már tavaly nekilátott az elbocsátásoknak, ám a 2004-es mérleg ennek még csak a költségeit tükrözi – a létszámleépítés 68,6 millió forintba került. A Globus-csoport 2005-ben diktálni akar az árversenyben, amely a tervek szerint növeli majd az értékesített mennyiséget, de kevesebb haszonnal jár, így legfeljebb 2006 végére, 2007-re várható a nyereség. A Fevita ezzel szemben már az idei évet legalább nullszaldóval kívánja zárni. A tervek valóra váltása azonban ezúttal sem csak a társaságokon múlik: ha a forint tovább erősödik, ismét veszteségessé válhat a működés.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.