Gazdaság

Alig romlik a pénz

admin
admin

2005. 03. 17. 08:00

Februárban is sokkal kedvezőbb lett az infláció a várakozásoknál, az újabb jegybanki kamatcsökkentéseknek csak a mértékük és időzítésük kérdéses.

Utoljára huszonnégy éve volt olyan alacsony az infláció Magyarországon, mint az idén februárban – a fogyasztói árak a 3,5-3,8 százalékos várakozásokkal szemben mindössze 3,2 százalékkal nőttek, a maginfláció változása pedig 3,1 százalékos volt. Januárhoz képest az árak 0,4 százalékkal lettek magasabbak. Az elmúlt hónapokban folyamatosan a prognosztizáltnál kedvezőbb inflációs számok láttak napvilágot, a legutóbbi két adat esetében pedig már szignifikáns volt a különbség az elemzői becslések és a tényszám között.


A szakértők szerint az újabb kellemes meglepetésben komoly szerepe volt annak, hogy az energia, a zöldség, a gyümölcs és a ruházat mellett a tartós fogyasztási cikkek árváltozása is kedvezőbb volt a vártnál. A közeljövő trendjének megítélése azonban már nem teljesen egyértelmű. Az elemzők nagyobb része úgy véli, van még tere a dezinflációnak, s májusban már kettessel kezdődő számokat láthatunk, akad viszont olyan vélemény is, hogy a 3,2 százalékosnál az idén már nem jelenik meg alacsonyabb árindexadat.

Az előrejelzéseknél sokkal kedvezőbb infláció a kamatcsökkentési várakozásokban nem okozott érdemleges változást, az elemzőknek nincs kétségük afelől, hogy a jegybank következő kamatmeghatározó ülésén, március 29-én ismét mérsékli az irányadó rátát. Megjelentek ugyanakkor olyan találgatások is, amelyek szerint a monetáris tanács lapzártánk után, szerdán esedékes, a kamattal elvileg nem foglalkozó ülésén is dönthetnek a csökkentésről. E várakozást – a forint sávszélt megközelítő erősödésén túl – főleg az táplálhatja, hogy az új tanácstagok most először vesznek részt és hallatják szavukat az ülésen; az elmúlt napokban viszont éppen a forint váratlan gyengülése nyomán haltak el a rendkívüli kamatcsökkentésről szóló pletykák. A húsvét utáni vágás mértékével kapcsolatosan 50-100 bázispont a várakozás, amit áprilisban egy újabb 50 bázispontos mérséklés követhet. Ezekkel a jelenleg még 8,25 százalékos alapkamat a jövő hónap végére 7 százalék körüli szintre süllyedhet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.