Gazdaság

Alig romlik a pénz

Februárban is sokkal kedvezőbb lett az infláció a várakozásoknál, az újabb jegybanki kamatcsökkentéseknek csak a mértékük és időzítésük kérdéses.

Utoljára huszonnégy éve volt olyan alacsony az infláció Magyarországon, mint az idén februárban – a fogyasztói árak a 3,5-3,8 százalékos várakozásokkal szemben mindössze 3,2 százalékkal nőttek, a maginfláció változása pedig 3,1 százalékos volt. Januárhoz képest az árak 0,4 százalékkal lettek magasabbak. Az elmúlt hónapokban folyamatosan a prognosztizáltnál kedvezőbb inflációs számok láttak napvilágot, a legutóbbi két adat esetében pedig már szignifikáns volt a különbség az elemzői becslések és a tényszám között.


Alig romlik a pénz 1

A szakértők szerint az újabb kellemes meglepetésben komoly szerepe volt annak, hogy az energia, a zöldség, a gyümölcs és a ruházat mellett a tartós fogyasztási cikkek árváltozása is kedvezőbb volt a vártnál. A közeljövő trendjének megítélése azonban már nem teljesen egyértelmű. Az elemzők nagyobb része úgy véli, van még tere a dezinflációnak, s májusban már kettessel kezdődő számokat láthatunk, akad viszont olyan vélemény is, hogy a 3,2 százalékosnál az idén már nem jelenik meg alacsonyabb árindexadat.

Az előrejelzéseknél sokkal kedvezőbb infláció a kamatcsökkentési várakozásokban nem okozott érdemleges változást, az elemzőknek nincs kétségük afelől, hogy a jegybank következő kamatmeghatározó ülésén, március 29-én ismét mérsékli az irányadó rátát. Megjelentek ugyanakkor olyan találgatások is, amelyek szerint a monetáris tanács lapzártánk után, szerdán esedékes, a kamattal elvileg nem foglalkozó ülésén is dönthetnek a csökkentésről. E várakozást – a forint sávszélt megközelítő erősödésén túl – főleg az táplálhatja, hogy az új tanácstagok most először vesznek részt és hallatják szavukat az ülésen; az elmúlt napokban viszont éppen a forint váratlan gyengülése nyomán haltak el a rendkívüli kamatcsökkentésről szóló pletykák. A húsvét utáni vágás mértékével kapcsolatosan 50-100 bázispont a várakozás, amit áprilisban egy újabb 50 bázispontos mérséklés követhet. Ezekkel a jelenleg még 8,25 százalékos alapkamat a jövő hónap végére 7 százalék körüli szintre süllyedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik