Gazdaság

A vizesember

Új termékkel vág neki az idei évnek a párizsi ásványvíz-kiállításon ezüstéremmel díjazott cég, amely élelmiszerláncok saját márkás vizével alapozta meg jövőjét.

Immár vizet prédikál Plutzer Tamás, aki pedig borászként kezdte szakmáját. A kertész-üzemmérnöki diploma megszerzése után Kecskeméten dolgozott négy évig, majd 1992-ben saját vállalkozásba kezdett. „Többre vágytam, mint az alkalmazotti helyzetben rejlő lehetőségek, és úgy éreztem, tele vagyok energiával” – részletezi akkori döntése okait. Egy ismerősével közösen – bankhitelt felvéve – körülbelül 5 millió forintos befektetéssel megalapította a Benedek és Plutzer Kft.-t. Fő profiljuk a likőrgyártás volt, terméküket Caribic márkanéven forgalmazták. A kilencvenes évek közepétől bővült a paletta: a szeszes italok mellett bioecet gyártásába is belevágtak.


A vizesember 1

„A cég életében a gyökeres változást a 2000-es év hozta” – emlékszik vissza a tulajdonos. Ekkor vásárolt meg a kft. Albertirsán egy volt tsz-üzemet, ahol addig bor- és vermutgyártás folyt. „Azért döntöttünk így, mert tudtam, hogy ezen a területen jó minőségű víz van” – indokol utólag Plutzer. Ekkor ugyanis már eldöntött tény volt, hogy a vállalkozás az ásványvízpiacon próbál kitörni „a szolid kisvállalkozás” kategóriájából. A vásárlás után megtörtént a kút bevizsgálása, majd a víz törzskönyveztetése is: így még 2000 végén elindulhatott az ásványvíz-palackozás.

SAJÁT MÁRKÁK. Ezen belül is speciális területet céloztak meg: a multinacionális cégek saját márkás ásványvizeinek beszállítására aspiráltak. „A nyugati sajtót figyelve úgy gondoltam, hogy a saját márkás termékek hangsúlyos megjelenése várható a magyar piacon” – idézi vissza azóta beigazolódott várakozását a tulajdonos. És valóban: a korábbi 10 milliós nagyságrendű árbevétel milliárdosra duzzadt, s annak több mint 90 százaléka a vízből folyik be. „Az elvárás a jó minőség, az alacsony árfekvés és a megfelelő kapacitás volt” – mondja Plutzer. Az első ilyen szerződést a Penny Markettel kötötték. „Folyamatosan törekednek a kiváló partnerségre, a fejlesztésekre, a megbízható minőségre” – utalnak rá a Penny Market Kft.-nél, hogy ők is elégedettek az együttműködéssel.

Ez a szerződés egyébként később referenciaként szolgált: így már komolyabb tárgyalófélként tekintett rájuk a többi áruházlánc is. Azóta többek között a Plus, a CBA és a Tesco hálózattal kötöttek üzletet. Az 580 millió literes magyarországi fogyasztásnak 2004-re már 15 százalékát a kft. palackozta. A multikkal kapcsolatban Plutzernek nincsenek rossz élményei: „Megbízható, korrekt üzletfeleknek bizonyultak, s a fizetési határidők sem voltak olyan hosszúak, hogy likviditási problémát okoztak volna a kft.-nek: keményen meg kell felelni az elvárásaiknak, de megéri velük dolgozni”.

Plutzer Tamás

36 éves, Kecskeméten lakik. A Kertészeti Egyetem főiskolai karán végzett kertészmérnök szakon, ezt a Külkereskedelmi Főiskolán szerzett marketingmenedzseri diplomával egészítette ki.
Egy ismerősével 1992-ben alapította meg a Benedek és Plutzer Kft.-t, amely ásványvízpalackozásra szakosodott. A cég neve néhány hete Aquarius-Aqua Kft.-re változott.
Egy 4 éves és 2 éves kisfiú édesapja. Szeret vitorlázni és snowboardozni, hétvégén pedig saját lován lovagol.

A kapacitás az igényeknek megfelelően növekedett. A kezdeti, használtan vett gépsorokat 2002-ben, a Széchenyi Terv keretében elnyert vissza nem térítendő támogatásból egészítették ki az első, immár új berendezéssel. A nyereség visszaforgatásával és kamattámogatásos hitel felvételével folyamatosan új gépparkot vásárolnak: a kapacitás immár eléri a napi félmillió palackot. Eközben, a gépsorok automatizáltsága okán, a munkaerő-igény csak kismértékben nőtt. A dolgozók legnagyobb részét munkaerő-kölcsönző cégektől kapják, mivel az ásványvízgyártásban nagy a szezonális ingadozás.

„Tamás kitartó és önzetlen, emiatt is sikeres üzletemberként” – vallja Molnár László, az ásványvízgyártó disztribúciós igazgatója, aki közelről ismeri a cégvezetőt, hiszen rokoni kapcsolatban is állnak. „Egy adriai vitorlázás során a kikötőben a mellettünk álló olasz hajó legénysége bajba került: a kikötéshez használt kötél felcsavarodott a propellerre. Tamás búvárszemüveggel és egy késsel lemerült, s félórányi kemény munkával sikerült kiszabadítania a csapdába került hajót.”

A biztos termelési háttér mellett 2004-ben döntött úgy a cég, hogy új termék bevezetésével növeli piaci részesedését. Egy szintén albertirsai, de teljesen új kútból, új márkanévvel forgalmaznak majd vizet. A márka kiépítését nem reklámügynökségre, hanem saját belső csapatra bízták, s piackutatást is végeztek. „Az élelmiszerboltban vásárlók 70-80 százaléka nő, tehát a tervezésnél az ő feltételezett elvárásaiknak akartunk megfelelni” – avat be Plutzer. A palack vékonysága lehetővé teszi, hogy akár egy gyerek is megfoghassa, míg a formatervezés a szebbik nemet esztétikai úton próbálja befolyásolni. Az új márkanév, a Veritas szintén a nőkre próbál hatni, a választásnál azonban volt még egy fontos szempont: külföldi piacokra is megpróbálnak vele betörni. A brand építésében kiemelt szerepet játszik a mecenatúra. Támogatták Baumgartner Zsoltot, illetve a holland kulturális évadot is.


A vizesember 2

EZÜSTÉREM. A hazai bevezetés előtt „főpróbával” készült a csapat: az új terméket kivitték a párizsi ásványvíz expóra, ahol a Veritas a szénsavas kategóriában ezüstérmet nyert. „Amellett, hogy szállodaláncok érdeklődtek unikumnak számító ásványvizünk iránt, a látogatók tömegesen vitték el standunkról a mintaként kiállított üvegeket: az utolsó napra már egy palacknyi sem maradt” – utal a nagy érdeklődésre Plutzer, aki szerint a magyar ásványvizet kezdik világszerte elismerni.

A tavalyi profit nagy részét további beruházásokra fordítja az ambiciózus tulajdonos: „Bár elsősorban a hazai piac kiszolgálására törekszünk, külföldön is szeretnénk magunkat megméretni.” Az időzítés is ennek megfelelően alakul: a nyári szezonban még a hazai piacra gyártanak, s ősztől tervezik a külföldi szállításokat. „Több ügyféllel is tárgyalunk, a legvonzóbbnak az arab piac tűnik” – tekint a jövőbe az ügyvezető igazgató. Ott ugyanis jelentős piaci rés mutatkozik az olcsó, illetve a prémium ásványvizek között. A magas szállítási költségek miatt a további célpontok a környező országok lehetnek, elsősorban az osztrák, a német piac, valamint a balkáni régió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik