Gazdaság

Átütő érzékenység

admin
admin

2005. 03. 03. 08:00

Francia kutatók új technológiája örökre száműzheti a lakásokból a hagyományos távirányítókat: megoldásukkal bármilyen szilárd anyagból, például a fotel karfájából, vagy a szekrény oldalából is távirányító varázsolható. A ReverSys nevű rendszer azon a jelenségen alapul, hogy a különböző pontokon megérintett tárgyak más és más rezgéseket bocsátanak ki a fizikai kontaktus hatására. Másképp szól például egy üveglap, ha a közepén koppint rá valaki, és másképp, ha néhány centivel arrébb érintik meg. Ha pedig ezeket az eltérő akusztikai jeleket egy számítógépes rendszerben különböző parancsokhoz rendelik, máris megszületett a gyakorlatilag bármilyen felülethez integrálható távirányító. A megoldáshoz mindössze megfelelő érzékenységű szenzorokra – ezek milliméter pontossággal határozzák meg egy akusztikus hullám eredetének helyét -, no meg a szórakoztató elektronikai eszközök intelligens hálózatára van szükség.


Speciális szenzor. Távirányító gyanánt.

A technológiát a Sensitive Object nevű cég fejlesztette az Európai Űrügynökség által az Ariane hordozórakétákban alkalmazott érzékelőkből. Ezek az űrtechnikában a navigációt, illetve a rakéta üzemanyagának elégetését szabályozó rendszereket segítik. A Sensitive Object vezetői állítják, hogy a szenzorok olyan pontosságra képesek, amelynek köszönhetően egy közönséges üveglap is könnyen működhet megszámlálhatatlan gombot tartalmazó billentyűzetként. A cég máris előállt ilyen termékkel, és egyéb, ablaküvegbe, téglafalba, bútorokba, vagy a fürdőkádba integrálható paneleket is készített.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.