Gazdaság

A marokkói paprika

méregtartalmának kimutatása csak a szerencsének köszönhető, s így volt ez október végén a szennyezett pirospaprika esetén is. A hatóságnak ugyanis nem kötelessége minden élelmiszer bevizsgálása, s erre nem is lenne képes: 40-60 ezer ilyen termék van forgalomban nálunk, a korábbi 5 ezerrel szemben. Nemcsak az uniós tagság következménye tehát, hogy átvettük a közösségi szabályozást, és a gyártók felelősségévé tettük a biztonságos élelmiszerek forgalmazását, hanem az ésszerűségé is. Az Európai Unióban – így Magyarországon is – a gyártónak, a forgalmazónak kötelessége bevizsgáltatnia a terméket, már csak azért is, hogy ennek költsége ne a közösséget terhelje. Ha importál, megfelelő tanúsítványt kell kérnie a partnerétől; így kellett volna történnie a 22 tonnányi marokkói paprika behozatalánál is. Ám ez nyilván elmaradt. A hatóság szúrópróba-szerűen vizsgált, s kiderült, hogy a rovarirtó több százszorosan meghaladja az elfogadható értéket. Ekkor sem vonta vissza azonnal az árut, hiszen tartania kellett attól, hogy a gyártó beperli, ha nem tudja kellőképpen bizonyítani a termék veszélyes voltát. Tehát a hatóság tovább vizsgált, s csak azután figyelmeztetett.

Nincs mit tenni, tudomásul kell vennünk, hogy nekünk, fogyasztóknak is vigyáznunk kell. De még ez sem elég. Vajon nem biztonságos nemzetközi áruházláncoknál vásárolni? Hiszen két ilyen lánc vette át a legtöbb paprikát, s őszszel, az aflatoxinos pirospaprika-őrlemény sem zugkereskedőknél került elő. Enni tehát kockázatos, még akkor is, ha keressük a biztonságra utaló jeleket, elolvassuk, mi mindent kevertek bele a gyártók a vásárolt élelmiszerbe. Ha nem is nyújt teljes biztonságot, mégis ezt kell tennünk, hogy a gyártó legalább érezze, figyelünk, s ha a tilosban jár, valaki előbb-utóbb rájön majd, s ezzel üzletet veszít, akár be is csukhatja a boltot.

Az élelmiszerbiztonsági szakember ehhez csak annyit tesz hozzá, hogy ha kevés méreg jutott a szervezetünkbe, akkor az kiürül onnan. Ezek szerint jobban járunk, ha egyszerre mindenből csak egy keveset vásárolunk…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik