Gazdaság

Lézeres letapogatás

admin
admin

2004. 02. 12. 08:00


Sorsdöntő fontosságú a vonatok, metrószerelvények balesetmentes közlekedése szempontjából a vágányok akadálymentessége. A németországi Fraunhofer Intézet mérnökei nemrég olyan lézer-szkennert fejlesztettek ki, amely a mozdonyokra vagy motorkocsikra szerelve ellenőrzi a pálya állapotát. Az osztrák Plasser & Theurer által gyártott rendszer első felhasználója a szingapúri metró, ahol tavaly óta a letapogatóval felszerelt metrókocsik járnak az alagutakban.

A vasúti pályák környezetének állapota nem állandó: a vágányok mentén növő fák, bokrok néhány hónap alatt beszűkíthetik a vonatok rendelkezésére álló teret, az alagutakban pedig előfordulhat, hogy egy-egy pályafelújítás, vagy földmozgás után a falak és a mennyezet helyzete is módosul. E változásokat általában meghatározott időközönként használt szervizjárművekkel, videokamerákkal és viszonylag lassú képfeldolgozó rendszerekkel kísérik figyelemmel, ám a lézeres letapogatás valós idejű megfigyelést is lehetővé tesz. Így a szerelvény akkor is fékezhet, ha a pályaellenőrzést követően kerül akadály az útjába.

A szingapúri metrókon használt szkenner legfontosabb eleme egy, az első kocsira szerelt érzékelő, amely egy forgó tükör segítségével másodpercenként száz lézernyalábot sugároz környezetébe. Ez a környező tárgyakról visszaverődve egy optikai rendszerbe kerül. A kibocsátás és a visszaérkezés között eltelt időből számítva a rendszer az alagút minden metszetében kétdimenziós képet alkot. Ez, a mozgás következtében spirálissá váló lézernyaláb korábbi adataival kiegészülve, alkalmas térbeli modell megalkotására. Ebben minden biztonságot veszélyeztető változás feltűnése automatikusan aktiválja a fékrendszert. Az osztrák cég most a Fraunhofer Intézettel együttműködve teherszállító vonatok útjának biztosítására fejleszti tovább a rendszert.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.