Gazdaság

Újra bíznak

A tavalyi rekordveszteség után ismét vezércserétől remélnek fellendülést a műanyagipari cégnél.


Újra bíznak 1

Fővárosi Pannonplast-üzem. Az őszi közgyűlésen meghirdetett reformprogramból szinte semmi sem valósult meg.

Miután menesztették a Pannonplast elnök-vezérigazgatói posztjáról Illésy Jánost, a cég ősszel megválasztott első emberét, a várakozásokhoz képest sokkal rosszabb eredmények miatt lecserélt vezető azonnal jelezte: bízik a tőzsdén jegyzett társaságban, és persze saját magában is. Leváltása után, éppen csak a jelzés kedvéért, 10 darab részvényt vásárolt 1345 forintos átlagáron, így a korábban csak egyszerű menedzserként érdekelt szakember immár nem csak az igazgatóság tagja, hanem tulajdonosa is a műanyagipari cégnek, amelynek irányításáért valószínűleg ismét harcba kíván szállni az áprilisi közgyűlésen. (A gesztusnak szánt tranzakcióval egyébként még lehetnek problémái, hiszen a részvényvásárlással valószínűleg megsértette a törvényi szabályozás bennfentes kereskedelemre vonatkozó passzusait: igazgatósági tagságáról való lemondását egyelőre nem fogadták el, így vezetőként nem üzletelhet a társaság papírjaival a gyorsjelentés megjelentetése előtt, vagy az éves beszámoló elfogadásáig.) 


Újra bíznak 2

A Pannonplast-viharoknak tehát még egyáltalán nincs végük. Hiába hihették sokan, hogy az előbb hosszú hónapokig tulajdonosi harcokban őrlődő, később egy szabálytalan felvásárlási akció miatt a tavaly kirobbant K&H-botrányban országos ismertségre szert tevő cégnél az októberi közgyűlés után megnyugodnak a kedélyek, és az irányítást átvevő befektetési alapok hatására végre egyenesbe kerülnek a dolgok – a társaság mélyrepülése folytatódik.

FIGYELMEZTETÉS. Az újabb vihart az váltotta ki, hogy a Pannonplast egy héttel a gyorsjelentés publikálása előtt profit-figyelmeztetést adott ki a befektetőknek. Ebből feketén-fehéren kiderült: a tavalyi eredmények nem csupán a piaci várakozásoktól maradnak el számottevően, de azoktól az előrejelzésektől is, amelyeket a menedzsment október végén megfogalmazott. A néhány százmilliós “bukta” helyett a cég 2003-as konszolidált nettó vesztesége várhatóan megközelíti a másfél milliárd forintot. Ez azért is hatott meglepetésként, mert az első 9 havi mínusz még “csak” 677 millió volt, vagyis az utolsó negyedévben valószínűleg mintegy 800 milliós negatívumot sikerült összehozni. Furcsa volt a cég vezetőségének az előző évit így várhatóan kerek 500 millió forinttal meghaladó veszteség okaira adott magyarázata is. Abból ugyanis az vált nyilvánvalóvá, hogy az elmúlt hónapokban alig történt valami a helyzet javítása érdekében, a problémák megoldásához lényegében hozzá sem kezdtek. A profit-figyelmeztetés megfogalmazása szerint a veszteség növekedését, a tervektől való tetemes elmaradást elsősorban az eszközök, készletek és vevői követelések leírása okozta, az őszi közgyűlésen meghirdetett programpontokból (reorganizáció, aktív portfóliókezelés, adóoptimalizálás, költségcsökkentés) tehát alig valósult meg valami.

A bejelentés után persze az már aligha volt meglepetés, hogy az ötfős igazgatóság – a testületbe a novemberi közgyűlés óta három tagot a hazai alapkezelők delegálnak – felmentette tisztsége alól Illésy Jánost. A távozó elnök-vezérigazgató – a sors furcsa fintoraként – ősszel éppen azért tért vissza a BNP Paribas ügyvezetői székéből a céghez, hogy megpróbálja helyrerázni a társaság gazdálkodását. Helyére most az igazgatóság egyik, az alapkezelők által novemberben beválasztott tagja, Zoltán Csaba került, akinek első nyilatkozatai azt a reményt adták ismét a befektetőknek, hogy a társaság már rövid távon is nyereségessé válhat.


Újra bíznak 3

Az új vezér, Zoltán Csaba első nyilatkozatai ismét hihetővé tették, hogy a cég nyereségessé válhat.

REMÉNY. A korábban a NABI igazgatósági tagjaként dolgozó, jelenleg a Rába felügyelőbizott-ságában is szerepet vállaló új vezető nem fukarkodott a konkrétumokkal. Zoltán Csaba a Portfolio.hu internetes újságnak nyilatkozva elődje hibájaként rótta fel, hogy a cég 12 millió eurós, úgynevezett klubhitelének meghosszabbítása egyre csúszott, de lassan haladt a csoport reorganizációja is, a szükséges változtatások nem történtek meg. Szerinte a Pannonplast iparágon belüli pozíciójának köszönhetően új stratégiával, nagyobb költségha-tékonysággal és reorganizált holding szervezetben működve akár fél éven belül is nyereségessé tehető, üzemi szinten tehát már a második negyedév is profittal zárulhat. Az új elnök-vezérigazgató a gyors cselekvés érdekében Orbán Krisztiánt stratégia igazgatónak nevezte ki, aki öt éven keresztül a McKinsey&Company tanácsadójaként majd projektvezetőjeként dolgozott.

Piaci körök mindenesetre bizakodással fogadták az új vezér első megnyilatkozásait, főleg azért, mert szerintük elődjének éppen elég ideje lett volna a társaság rendbetételének megkezdésére. (Illésy ugyanis már tavaly április óta vezérigazgatója volt a cégnek, novemberben csupán az elnöki pozíciót vette át Fehér Erzsébettől.) Az elsősorban pénzügyi szakemberként ismert Zoltán Csabától most elsősorban azt várják, hogy konkrét lépéseket tegyen, legfőképpen a költségek csökkentése, az adóoptimalizálás, az átszervezés, a csoporthoz tartozó veszteséges, kisebb cégek eladása és egy új stratégia felvázolása irányában, vagyis azokon a területeken, amelyekhez jól ért. A tervek szerint a vezetés a társaság gyorsjelentésével egyidőben a rövid távú tervekről is beszámol február 16-án. A kedélyek egyelőre nem csillapodnak, ugyanis időközben lemondott a Pannonplast felügyelőbizottságának elnöke.

Abban azonban az elemzők és a jelek szerint a Pannonplast volt és jelenlegi vezetői egyaránt bíznak, hogy a társaság életképes, és – ha rendbe szedik – helyzete stabilizálódhat. A tulajdonosi viták lezárultával, a Britton távozásával, a részesedését 10 százalék alá csökkentő egykori nagy ellenlábas, a Karsai Holding részleges visszavonulásával most már tényleg minden csak a menedzsmenten múlik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik