Gazdaság

A foglalkoztatás növelését

célozza egy múlt heti kormányprogram. A közelmúltban az IMF és az OECD jelentése is hangsúlyozta, hogy bővíteni kellene a hazai munkaerőpiacot. Az 5-6 százalék körüli munkanélküliségi rátával ugyan nem állunk rosszul, ám a magyarok aktivitása jó 10 százalékponttal elmarad az uniós átlagtól. A munkaképes korúak 40 százaléka távol marad a legális munkaerőpiacról: nincs munkája és nem is keres. Persze, ők sem mind “setét gondok közt henyélnek”. Közülük sokan dolgoznak, csak éppen bejelentés nélkül – gyakran pont azok a 40 év feletti, alacsony végzettségűek, akik a hivatalos álláspiacon amúgy is hátrányból rajtolnak. Belegondolni is nehéz, mi történik majd, amikor pár éven belül tömegesen kerülnek nyugdíjkorba olyan emberek, akiknek 5-10 éve nem volt bejelentett állásuk.

A legális alkalmazás egyik nagy gátja az élőmunkát sújtó, Európában a legmagasabbak közé tartozó adó- és járulékteher. Ahhoz, hogy 100 forint kerüljön a dolgozó zsebébe, neki és munkáltatójának összesen még csaknem 80 forintot kell kipengetnie a központi kasszáknak. Nem csoda, ha a vállalkozók és az alkalmazottak egyaránt a nekik kedvezőbb fekete- vagy szürkefoglalkoztatást választják. A munkaerőpiac “kifehérítését”, a már ma is létező munkaviszony törvényessé tételét az adók, járulékok mérséklése szolgálná.

A foglalkoztatáspolitika csak lufi, ha a gazdaságpolitikától elszigetelten “lebeg”. Márpedig a koncepció itt ellentmond a kijelölt pénzügyminiszter, Draskovics Tibor csomagjának. A pénzügyminiszter ugyanis kategorikusan leszögezte: a személyi jövedelemadót jó darabig nem fogják csökkenteni. Másképpen kellene a munkaerőpiacra beléptetni azokat a csoportokat, amelyeknek a “szabvány”, heti 40 órás állás nincs ínyére. A részmunkaidő, a távmunka, a szezonális foglalkoztatás ösztönzése segítené a kisgyerekes szülők, tanulók, nyugdíjasok, beteg családtagjukat ápolók elhelyezkedését. A nemrég közzétett népesedési kormánykoncepció javasolja is, hogy arányosan csökkentsék a részmunka járulékterheit.

Ahhoz persze, hogy a legális munkaerőpiac fel is vegye a rázúduló lelkes tömegeket, a “kínálati oldalt” is erősíteni kell. Akkor “teremnek” új munkahelyek, ha új vállalatok jelennek meg Magyarországon. Ehhez pedig nem foglalkoztatáspolitikai koncepció, hanem hiteles és befektetőbarát gazdaságpolitika kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik