Gazdaság

Hírek

Euróellátási zavarok Olaszországban

Hírek 1Olaszországban, ahol egyébként sem volt teljesen zökkenőmentes az euróra való átállás, a hét elején a bankalkalmazottak sztrájkja is megkeserítette az emberek életét (január 3-án még az olasz jegybank dolgozói is sztrájkoltak). A banki dolgozók munkabeszüntetése miatt már hétfő kora reggel kevés volt a bankjegy a pénzkiadó automatáknál, és nem is működött mindegyik. E miatt hétfő reggel hosszú sorok kígyóztak a postahivatalok előtt is. A Berlusconi-kormány ellentmondásos EU-politikája elleni tiltakozásképpen a hét közepén lemondott posztjáról Renato Ruggerio külügyminiszter.

Rt.-vé alakul a BÉT

Részvénytársasággá való alakulásáról tárgyalt kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) közgyűlése. Magára az “aktusra” még nem került sor, a tulajdonosok csak arról készültek voksolni, hogy egyetértenek-e az átalakulás szándékával. Magára az átalakulási közgyűlésre márciusban kerülne sor, s az év közepéig lezárnák az egész folyamatot. A tőzsde rt.-vé alakítását lehetővé tevő törvényt 2001. december végén fogadta el a parlament. Ennek értelmében a tőzsde zártkörű részvénytársasággá alakul, és a jogszabály rögzíti azt is, hogy a tőzsdében egyetlen tulajdonos sem rendelkezhet 10 százaléknál nagyobb vagyoni hányaddal. Az átalakulás után a tőzsde tulajdonosai a börze vagyonhányaddal rendelkezők lesznek. Ezek a tőzsdetagsággal rendelkező vagy volt tőzsdetag brókercégek, továbbá a Magyar Nemzeti Bank és egy magánszemély – Korányi G. Tamás, a Napi Gazdaság szakújságírója – is. Az eddigi tulajdonaukciókon egy százaléknyi tőzsde átlagosan 6-7 millió forintért kelt el, így a börze piaci értéke jelenleg 600-700 millió forint körül lehet.

Nem lesz olcsóbb a net

Az internet-előfizetők nem járnak sokkal jobban a január 1-jén hatályba lépett, a vezetékes telefonos internetelérési tarifákat meghatározó rendelet és a távközlési társaságok bevételmegosztásának végrehajtását követően sem. Bár az internetszolgáltatók csak most végzik a két jogszabály együttes hatásvizsgálatát, az máris világossá vált, hogy a jelenlegi előfizetői csomagok nem lesznek olcsóbbak. A GTS/Datanetnél megtudtuk, hogy a távközlési díjak megosztásából befolyó összegeket hálózatfejlesztésre vagy újabb díjcsomagok kidolgozására használják majd fel. A PSINet-csoportnál szintén hangsúlyozták: egyelőre nem tervezik áraik megváltoztatását. A PanTelnél is arról tájékoztattak, hogy januárban és februárban nem változtatják áraikat. A rendeletek leginkább az ország legnagyobb internetszolgáltatóját, az Axelerót érintik, ahol elmondták, hogy mindaddig nem változtatnak áraikon és terveiken, amíg nem sikerül tisztázni, pontosan hogyan zajlik a számlázás, mikor és hogyan kerül hozzájuk az internetezés után őket megillető telefondíj.Az internetezés utáni percdíjat ezentúl az internetszolgáltató számlázza a fogyasztónak, e tétel tehát nem a vezetékes telefonszámlán lesz majd található.

Lassuló cseh gazdaság

Csehországban 2001 utolsó negyedében a világgazdasági lassulás nyomán mérséklődött a GDP növekedése. Az egész évi GDP-növekedés a cseh statisztikusok előzetes számítása szerint mintegy 3,5 százalékos volt. A GDP növekedése már a tavalyi harmadik negyedévben is mérsékeltebb volt, mint korábban. A cseh kormány és a gazdasággal foglalkozó miniszterek azonban elégedettek az eredménnyel, amely így is meghaladja az európai uniós átlagot. A cseh GDP növekedése két és fél éve folyamatos. A prágai sajtóban közölt prognózisok a globális lefékeződés következtében 2002-ben 2,0-2,5 százalék közti cseh GDP-növekedésről szólnak.

Jegybankári optimizmus

Az elmúlt hónapok legderűlátóbb véleménynyilvánítása hangzott el a világgazdasági helyzettel kapcsolatosan a G7 államok és további három európai ország központi banki elnökeinek bázeli tanácskozásán. A felszólaló jegybanki vezetők rámutattak, hogy a legutóbbi novemberi találkozójuk óta számottevő javulás következett be a globális gazdaságban. Bár kockázatok továbbra is vannak, a bizalmi indexek már optimizmusra adnak okot. A Financial Times az ülésen elnöklő Sir Edward George-ot, a Bank of England kormányzóját idézte, aki szerint a rövid távú kilátások ugyan még mindig inkább negatívak, ugyanakkor a két hónappal ezelőtti állapothoz képest vannak reménykeltő jelek. Az Egyesült Államok gazdasági trendfordulója feltehetően az évfordulóval együtt bekövetkezett. Eddie George kitért az argentin helyzetre is: kifejtette, hogy egyelőre nincsenek a válságnak súlyosan tovagyűrűző hatásai más országokra.

Román védővám?

Bukarest védővámot szándékozik bevezetni a magyar búza és liszt importjára – mondta Ilie Sarbu román mezőgazdasági miniszter. Nyilatkozatában a miniszter azt is közölte, hogy Románia egyelőre nem szándékozik eltörölni a magyar baromfihús bevitelére kivetett védővámot. Mint mondta, erről a kérdésről további kétoldalú tárgyalásokat tart szükségesnek a magyar féllel. A román kormány tavaly, a vártnál jóval bőségesebb gabonatermés betakarítása után rendkívüli mértékben megszigorította a magyar búza és liszt importjára vonatkozó minőségi előírásokat. Ezzel a lépéssel Bukarest megsértette mind a Kereskedelmi Világszervezet (WTO), mind a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodás (CEFTA) szabályait, mivel a minőségi követelmények szigorítását a belföldi termelőkkel szemben nem alkalmazta. Magyarország a WTO-hoz fordult panasszal, de miután a román kormány ígéretet tett az intézkedés visszavonására, eltekintett a peres eljárástól. A minőségi szabványra vonatkozó rendelet visszavonása tavaly december 20-án jelent meg a román hivatalos közlönyben. A román mezőgazdasági minisztérium már akkor jelezte, s a miniszter most megerősítette, hogy az illetékes hatóságok a védővám bevezetésének lehetőségét tanulmányozzák.

Autóleltár

A magyar háztartások 35,7 százalékának van autója, ezek kora átlagosan 11,7 év – derül ki a TNS Modus “Autobarométer” című felméréséből. A 7500 háztartás megkérdezésével 2001 októberében elkészített összegzés szerint a magyarországi gépkocsipark 68 százaléka használtan került a jelenlegi tulajdonosok birtokába, 32 százaléka pedig újonnan. A használatban lévő autók 42 százaléka a volt szocialista típusok valamelyike, a “nyugati” autók aránya 58 százalék. Amíg az előbbiek átlagéletkora 15,5 év, addig az utóbbiaké 8,9 év. A gépkocsi-állomány márka szerinti rangsorát a Lada vezeti. A listán az Opel, a Trabant, a Skoda, a Wartburg, a Suzuki, a Volkswagen, a Ford, a Fiat, a Peugeot, a Polski Fiat, a Renault és a Zastava következik, a sort pedig a Citroën, a Mitsubishi, a Daewoo, a Nissan, a Mazda, a Seat, az Audi, valamint a Honda zárja.

NATO-beszállítói licenc

A Videoton Rendszertechnika Kft. 2001 végére elérte a NATO AQAP-120 minőségbiztosítási rendszer követelményei szerinti minősítést és a Honvédelmi Minisztérium NATO beszállítói pályázatán elnyerte a “NATO Beszállításra Alkalmas” besorolást. A cég 1995 óta ISO 9002 minőségbiztosítási rendszer szerint működik, azóta folyamatosan igyekszik megfelelni a védelmi elektronika területén tapasztalható egyre magasabb követelményeknek. A kft. 1992-ben alakult, tulajdonosa a Videoton Holding Rt., árbevétele az elmúlt időszakban évente 30-50 százalékkal emelkedett, s 2001-ben meghaladta az 1,2 milliárd forintot.

Skála-kivezetés

Február 8-ra összehívott rendkívüli közgyűlésükön döntenek Skála-Coop Rt. tulajdonosai a társaság részvényeinek tőzsdei kivezetéséről – derül ki a Magyar Tőkepiacban megjelent közleményből. A Skála főtulajdonosa a Callum Vagyonkezelő Rt., amely a 2001. december 10-én zárult nyilvános vételi ajánlata során 60,32 százalékra növelte részesedését. Az azóta lezajlott adásvételek következtében a Callum Rt. közvetlen befolyása a Skálában 51,69 százalékra csökkent, a Realty-2000 Kft.-é pedig 32,99 százalékra emelkedett. A Callum közvetett befolyásának mértéke 84,68 százalék.

Utaznak a románok

Az újesztendő első néhány csendes napja után megindult a kiutazók hulláma Romániából. A határokon fokozott szigorral ellenőrzik a kiutazási feltételek betartását, és a hét végén több mint ezer kiutazni szándékozót fordítottak vissza. Az Európai Unió január 1-jétől feloldotta a román állampolgárok vízumkényszerét. A vízumkényszer idején, tavaly január elején napi öt-hat turistabusz indult Bukarestből Nyugat-Európába, most az irodák naponta közel negyven autóbuszt töltenek meg utasokkal. Csúcsforgalom alakult ki az otopeni repülőtéren is, ahonnét vasárnap negyven járat indult. A légitársaságok bejelentése szerint január 15-ig minden jegyet eladtak az európai járatokra. A határokon szigorúan ellenőrzik a tavaly december elsejétől elrendelt kiutazási feltételek betartását. A román állampolgárok csak meghatározott minimális pénzösszeggel, a visszaútra érvényes jeggyel és egészségügyi biztosítással hagyhatják el az országot.

OPEC: 2002 elején 22 dollár körüli olajár

Hírek 2A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) főtitkára bizakodik, hogy a nyersolaj nemzetközi ára a következő napokban beáll a barrelenkénti 22 dollár körüli szintre. Ali Rodriguez szerint a kereslet mérsékelt növekedése is e mellett szól. A napi felhasználás 2002 első napjaiban bő félmillió barrellel növekedhet. A Reuters emlékeztet rá, hogy az olajtermelők kartellje változatlanul a hordónkénti 25 dolláros átlag körüli árat szeretné elérni. A Merrill Lynch befektetési bank viszont legutóbbi prognózisában 21,50 dolláros idei átlagárat jelölt meg a Brent minőségre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik