Gazdaság

Ali Hamrouni – Tunézia – Turizmusban utazik

Ali Hamrouni mérnöknek tanult, majd állami cégnél dolgozott Magyarországon. Mellékállásként fogott utazásszervezésbe, de ma már három utazási irodát vezet.

Míg a jelenlegi válságos iidőkben itthon és világszerte jó néhány utazási iroda alkalmazottakat bocsát el, egy itt élő tunéziai vállalkozó még az év elején beígért béremelésekhez is tudja tartani magát. Ismerősei szerint számára az adott szó szent. “Nagyon érti a dolgát, a szeptemberi események után kialakult helyzetben is megtalálta azokat a piaci réseket, amelyekbe behatolva képes megőrizni irodái stabilitását” – állapítja meg Csók Csaba, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének főtitkára. A nyereségét mindig visszaforgatja cégeibe – buszokat vesz, szállodákat köt le -, tudatos ember, kialakult koncepcióval.

ÖSZTÖNDÍJJAL. Ali Hamrouni aTunéziában tett érettségije után Belgiumban szándékozott továbbtanulni, hiszen jól beszél franciául. Lakóhelyén, Sousse-ban azonban éppen akkoriban teljesített egy megbízást a Ganz-Mávag, s leállt beszélgetni az ott dolgozó magyarokkal. Megtetszett neki, amit Budapestről hallott, s mivel a két ország között volt egy megállapodás ösztöndíjasok fogadásáról, Belgiumban viszont el kellett volna magát tartania, végül Magyarországot választotta. “Vonzódtam mindenhez, ami a logikával, gondolkodással kapcsolatos, így a matematikához és a fizikához is, de a technikai vívmányok is érdekeltek, ezért a villamosmérnöki pálya tűnt számomra a legvonzóbbnak” – meséli az üzletember. Az egyetem után rögtön állásajánlatot kapott, ahol kapóra jött egy tunéziai szakember, s ő igent mondott.

A rendszerváltás idején ő is megérezte a kitáguló lehetőségeket, megvált a munkahelyétől, s öt magyarral – volt évfolyamtársaival – elektronikai tervező-fejlesztő vállalkozást hozott létre. Az addigra két diplomás, nyelveket beszélő fiatalembert néhány év elteltével megkeresték a tuné-

ziai légitársaságtól, s ajánlották neki, hogy mivel az elektronika mellett az idegenforgalom fejlődik világszerte a legdinamikusabban, fektessen be ebbe az ágazatba. E területen nem volt tapasztalata, de mivel szeret utazni, emberekkel foglalkozni, kommunikálni, érdeklődik a nyelvek és más kultúrák iránt, fantáziát látott egy ilyen vállalkozásban. Ám óvatos duhajként először addigi munkája és érdekeltsége megtartása mellett csak utazásközvetítő irodát nyitott. Az eredmények azonban hamar igazolták az elképzelés helyességét, s Ali Hamrouni egy év múltán kilépett a tervezőcégből. “Két helyen már nem lehetett teljes erőbedobással dolgozni, tisztességtelen lett volna a társaimmal szemben, ha tovább maradok” – indokolja lépését.

Ali Hamrouni43 éves, a tunéziai Sousse-ban született. Ösztöndíjasként a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán szerzett oklevelet, a Külkereskedelmi Főiskolát is elvégezte.

Felesége szintén tunéziai, foglalkozása közgazdász. Kislányuk hét, a kisfiúk pedig öt és fél éves.

Ekkor már egy saját utazásszervező iroda létesítésétől sem riadt vissza, s megalapította a Medina Tourst, amely a kezdeti időkben kizárólag tunéziai utakat kínált.

EGY KÉZBEN. A Medina négy esztendővel ezelőtt megvásárolta az addig osztrák-magyar tulajdonban lévő, egzotikus utakat szervező Best Reisen Utazási Irodát. A profilt megtartották, a cégvezető szerint fölösleges beruházás lett volna megváltoztatni egy bejáratott kínálatot. Úgy véli, a siker titka a jól megválasztott termék, a megbízhatóság – ez a stabilitástól is függ -, a minőség és az ár kedvező aránya, a kereslet-kínálat alakulásához való alkalmazkodás, a jó marketingterv, a viszonteladókkal és a külföldi partnerekkel való kitűnő kapcsolat, előnyös szerződések kötése a légitársaságokkal, az igények és az utazási szokások ismerete. Emellett az új ötleteken is sok múlhat, de az eredményt felerészt a munkatársaknak tulajdonítja.

Ami az ötleteket illeti, Ali fontosnak tartja, hogy a szolgáltatásokat lehetőség szerint egy kézben tartsa, mert így az utazók külföldön is otthonosabban érzik magukat. Ezért a magyar turisták fogadására Tunéziában is alapított egy céget, így a kiérkezőket magyarul köszöntik, ugyanaz a társaság utaztatja, s a velük szerződésben lévő szállodákban saját klubot is működtetnek Dino Club néven.

Nyáron hetente 800-900 turistát utaztatnak, öt-hat chartergépet bérelnek. Eddig a Tunis Airrel álltak kapcsolatban, de a következő nyárra a Malévvel is szeretnének jobban együttműködni, mert a tulajdonos szerint a helyi légitársasággal is lényeges a szorosabb kontaktus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik