Gazdaság

Politikai Barométer – augusztus 2.

admin
admin

2001. 08. 01. 21:31Módszertani megjegyzések

• A TNS MODUS 2000. márciusától folyamatosan végzi pártpreferenciákra, pártszimpátiára vonatkozó adatfelvételeit. Hetente 240 felnőtt korú személyt kérdezünk meg az ország mintegy 135 településén (hetente más település-együtteseken). Elemzéseink során az egy évvel korábbi 22. héttől ez év utolsó vizsgált 22. hetéig bezárólag (összesen 53 hétre vonatkozóan) 12 720 személy adataira végzünk elemzéseket.
• A vizsgálatok személyes megkérdezésekkel zajlanak sztenderdizált kérdőívek segítségével, kérdezőbiztosaink révén. A minta kiválasztására az ún. “kétlépcsős véletlen” mintavételi technikát alkalmazzuk. A mintavételi eljárásból eredő torzításokat ötszempontú súlyozással korrigáljuk a KSH 1996-os Mikrocenzusából 2001. január 1-jére becsült adatok révén. Mintánk jól reprezentálja a 18 éves és idősebb népességet nem, életkor, iskolázottság, településtípus és EU-régiók szerint az adott időszakban.
• A négyhetes “görgetett” részmintáink elemszámai: 950 fő, melyek 95 százalékos megbízhatósági szint mellett +/- 3,24 százalékpont a hibahatára (a részminták elemszámának csökkenésével nőnek a hibahatárok). Az egyes “hetekre” vonatkozó “görgetett” adatokat úgy számítja ki “MIRIAD” nevű eljárásunk, hogy az adott héten és az azt megelőző három héten felvett kérdőívek információit átlagolja.
A kutatás részletes módszertana >>

Állóháborúra kell felkészülni

Nem sikerült tovább növelni előnyüket a szocialistáknak a Fidesz-szel szemben a TNS Modus 29. heti, legújabb eredményei szerint (a 2001. június 25. és július 22. között megkérdezett 950 fő válaszai alapján). Öt százalékról háromra csökkent a távolság a két párt esélymutatója között. A Fidesz támogatottsága 1 százalékkal nőtt, az MSZP szavazati aránya ugyanennyivel csökkent az előző heti adatokhoz képest, a biztos szavazó, pártválasztók körében. Jelenleg a szocialista pártra 44, a fiatal demokratákra 41 százalék szavazna – ha most lennének a választások. Nem sikerült tehát egyelőre kilendítenie az “állóháborúból” a csatát se a szocialisták kormányfő-jelöltjének, a Medgyessy csapatnak, se a koalíciós kormány fejének, Orbán Viktornak.

Immáron 34 hete a két párt közötti távolság nem nagyobb a hibahatárnál. Utoljára tavaly novemberben mért jelentős különbséget a két éllovas között a TNS Modus. Akkor, a hónap első felében a szocialisták választási esélye egyértelműen magasabb volt, mint a Fidesz-é, de a nagyobbik kormányzó párt megerősödött, megközelítette, majd egy ideig meg is előzte az MSZP-t.

Az iszapbírkózás kilenc hónapja

Szoros és nyitott tehát még mindig a verseny a győzelemért – ezekben a hetekben inkább “erőt gyűjtenek”, mintsem “támadnának” a nagy pártok. Legalább is a tevékenységük “eredményességét” tekintve igen szerény a mérleg: egyikőjük sem tudott jelentősen – és tartósan – változtatni szavazati arányain.

A kis pártok rovására

Az utóbbi időkben a két vetélkedő párt a “kis” pártok rovására erősödött meg. A két gyűjtőopárton kívűl kívül az összes többi párt 15 százaléknyi szavazati arányon osztozik. Valamit ki kell találniuk, ha saját jogon szeretnlének bejutni a Parlamentbe. Egyedül az SZDSZ ” tartja magát”. Immáron negyedik hete érik el a szabad demokraták a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékot, és népszerűségi mutatójuk is jó ideje a harmadik legmagasabb.

Romtott bizonyítványán a kormány

A kormány az utóbbi időkben egyértelműen rontott “bizonyítványán” a biztos szavazó, pártválasztók körében: a százfokú skálán mért “elégedettségi mutató” a 26. héten közölt 46 pontról 40 pontra zsugorodott. Ez a változás szignifikánsnak tekinthető.

Simulnak a görbék

Gyengült a kormány megítélése az összes megkérdezett körében a legutóbbi négy periódus, az utolsó négy hét adatai szerint, de megállt a csökkenés: három héten keresztül (24-26. hetek) 36 pontot mértünk a százfokú skálán, három periódusban (26-28. hetek) csökkent, majd legutóbb egy ponttal emelkedett ez az érték (lásd az az 1/A. valamint az 1/B. ábrákat). Ugyanakkor újabb kétpontos csökkenést regisztráltunk a biztos szavazó, pártválasztók (kb. a felnőtt népesség harmadát kitevő csoport) körében. Mindezek a “változások” már egyértelműen kívül esnek a hibahatárokon.

A kormány teljesítményét a lakosság a “közepesnél” rosszabbra értékeli, ezen belül a magukat biztos szavazóknak mondók közül a pártot választók körében – a csökkenés következtében – nem sokkal jobbak az eredmények (a 40 pontos érték a százfokú skálán “közepes” minősítéstől érzékelhetően elmaradó “osztályzatot” jelez).

Minimális az eltérés a biztos szavazó, pártot választók körében

A két legnagyobb párt helyzete, választási esélye a biztos szavazó, pártot választók körében az utolsó periódusokban jellegzetesen változott. A korábbi “helycserék” után három periódusra (26-28. hetekre) vonatkozó mérések szerint a szocialisták növelték előnyüket a Fideszhez képest. A múlt héten közölt adatok szerint már 5 százalékkal vezettek, de olvad az előny, ismét kialakulni látszik a korábbi szoros helyzet. A szocialisták egy hét alatt 1 százalékot vesztettek, a Fidesz ugyanennyit nyert. Így alakult ki a “jelenlegi”, a július 15-ig regisztrált helyzet: az MSZP a szavazatok 44 százalékát kapná, a Fidesz pedig 41-et (lásd a 2. táblázatot és a 2/B. ábrát is).

A különbségek a két párt “esélymutatói” között továbbra is – immáron 34 hete – a hibahatáron belül maradnak, és az időbeli elmozdulások sem szignifikánsak. Az utóbbi hetekben a két “nagy” pártra koncentrálódott a potenciális szavazók figyelme, amely a kisebb támogatottságú pártok választási esélyeinek csökkenését eredményezte (a két “nagy” összesen 85 százalékon “osztozik” jelenleg). Az SZDSZ az egyetlen párt, amely – harmadikként – bejuthatna a parlamentbe, minden más pártnak csökkentek vagy igen alacsony szinten stagnálnak az “esélymutatói”.

Rokonszevesebb az MSZP, de már nem csökken a Fidesz iránti szimpátia

A pártszimpátiák az összes felnőtt korú megkérdezett körében alig változtak a múlt héten közölt eredményekhez képest. Az adataok továbbra is “meggyőző” MSZP fölényt jeleznek, ugyanakkor “megtorpant” a Fidesz népszerűségének csökkenése. A szabad demokraták lakossági megítélése stabilizálódni látszik: hetek óta a harmadik legmagasabb a szimpátia-értékük. A MIÉP népszerűsége jelentősen csökkent (különösen a 25-28. hetekben), míg az FKGP már nem zuhant tovább… Az MDF “szimpátia” adatai nem mutatnak a vizsgált időszakban változásokat a felnőtt magyar lakosság körében (lásd a 3. táblázatot és a 3/B. ábrát is ).


2/A ábra

3/A ábra

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.