Gazdaság

FigyelőBarométer – július 12.

A kétéves költségvetésre való tekintettel a kormány azt ígérte, nem módosítja az adószabályokat, most mégis ezt fontolgatja. (-1) Szép lista gyűlt össze az FN személyi hírek rovatában. (0) Ugyancsak érdekes a közbeszerzési toplista. (0) Víz alá bukna a Barométer.

FigyelőBarométer – július 12. 1Személyi hírek

Nyár van, forróság és uborkaszezon, de legalább személyi hírekben erős volt a tegnapi nap.

Először is itt van Simicska Lajos, aki augusztus elsejével távozik a Magyar Fejlesztési Bankból, és elnök-vezérigazgatóként átveszi az OTP Bank 100 százalékos tulajdonában lévő Lakás-takarékpénztár irányítását. Simicska 1999 szeptemberétől volt a fejlesztési banknál az elnök-vezérigazgató mellett létrehozott stratégiai elemzőközpont szakértője. A Népszabadság információja szerint távozásakor semmiféle extra lelépési pénzt nem kap. Simicska-fordulatokban és Fidesz-közeli cégekben gazdag pályafutása során 1994-98 között a Mahir igazgatóságának volt a tagja, 1998-99 között pedig az APEH elnöki pozícióját töltötte be.

Július 15-ével az Index.hu vezérigazgatójaként folytatja pályafutását Csepi Lajos, a Fotex elnök-vezérigazgatója, az ÁVÜ egykori vezetője.

Június 30-ával megszűnt Somody Imrének, a Pharmavit elnökének szerződése. Utódja Jerry McCabe, a cég amerikai anyavállalatának, a Bristol-Myers Squibb-nek az egyik amerikai vezetője. A Plusssz tabletták gyártásáról ismertté vált cég a közelmúltban amerikai adózási okokból korlátolt felelősségű társasággá alakult. A cég tavalyi forgalma 13 milliárd forint volt.

Olvassa el a témához kapcsolódó cikkünket is: Pezseg a Pharmavit Somody nélkül is?

Személyi hír, bár kevésbé vidám téma. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság első fokon különösen nagy kárt okozó csalásért, csempészetért, vámorgazdaságért, adócsalásért és közokirat-hamisításért hatéves börtönbüntetésre, és 1-1 millió forint pénzbüntetésre ítélte az Albacomp-vezetőit, Minárovits Jánost és Gulyás Imrét.

Adómódosítás: erről nem volt szó!

Bár korábban a kormány úgy nyilatkozott, hogy a kétéves költségvetés időszakában nem változtatja az adójogszabályokat, most mégis elképzelhető, hogy módosításokat eszközöl a személyi jövedelemadó területén – tudta meg a Világgazdaság. Az szja-törvényre ugyanis hatóereje van a kormány nyugdíjrendszerrel és lakásépítéssel – a vásárlás ösztönzésével – kapcsolatos döntéseinek.

Ezenkívül a Budapesti Értéktőzsde nevezetű állóvizet látva, a Pénzügyminisztérium most már hajlandó azt is megvizsgálni, hogy nem lenne-e szükség a 20 százalékos árfolyamnyereség-adó csökkentésére vagy eltörlésére.

Közbeszerzési toplista

A Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft. adatai szerint az első félévben 1892 közbeszerzési eljárás fejeződött be, ebből 230 (12 százalék) volt eredménytelen.

A legtöbb ajánlatot, 41-et a BKV tette, a toplista második helyén 31-gyel a Honvédelmi Minisztérium áll, a harmadik pedig a égiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság. A legtöbb tendert, szám szerint 41-et, a B.Braun Medical Kft. nyerte.

Az ajánlatkérések értékét nézve a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága került az élre: az első fél évben kiírt tendereinek értéke meghaladja a 13 milliárd forintot. Második a BKV, szintén több mint 13 milliárddal, harmadik pedig 7,88 milliárddal a monori önkormányzat.

Ez utóbbi négy társult településsel együtt épített szennyvíztisztító telepet és csatornahálózatot. A pályázat megnyerésével a debreceni székhelyű Infra-Start Kft. (közel 7,9 milliárddal) második a győztes tenderek érték szerinti toplistáján. Őt csupán a mintegy 8,2 milliárdért 76 hannoveri villamost szállító német Ferrostal AG előzi meg. Harmadik az Alterra Építőipari Kft., a Happy End Kft. pedig mintegy négymilliárddal a hetedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik