Gazdaság

Politikai Barométer – június 28.

admin
admin

2001. 06. 28. 12:00Módszertani megjegyzések

• A TNS MODUS 2000. márciusától folyamatosan végzi pártpreferenciákra, pártszimpátiára vonatkozó adatfelvételeit. Hetente 240 felnőtt korú személyt kérdezünk meg az ország mintegy 135 településén (hetente más település-együtteseken). Elemzéseink során az egy évvel korábbi 22. héttől ez év utolsó vizsgált 22. hetéig bezárólag (összesen 53 hétre vonatkozóan) 12 720 személy adataira végzünk elemzéseket.
• A vizsgálatok személyes megkérdezésekkel zajlanak sztenderdizált kérdőívek segítségével, kérdezőbiztosaink révén. A minta kiválasztására az ún. “kétlépcsős véletlen” mintavételi technikát alkalmazzuk. A mintavételi eljárásból eredő torzításokat ötszempontú súlyozással korrigáljuk a KSH 1996-os Mikrocenzusából 2001. január 1-jére becsült adatok révén. Mintánk jól reprezentálja a 18 éves és idősebb népességet nem, életkor, iskolázottság, településtípus és EU-régiók szerint az adott időszakban.
• A négyhetes “görgetett” részmintáink elemszámai: 950 fő, melyek 95 százalékos megbízhatósági szint mellett +/- 3,24 százalékpont a hibahatára (a részminták elemszámának csökkenésével nőnek a hibahatárok). Az egyes “hetekre” vonatkozó “görgetett” adatokat úgy számítja ki “MIRIAD” nevű eljárásunk, hogy az adott héten és az azt megelőző három héten felvett kérdőívek információit átlagolja.
A kutatás részletes módszertana >>

A legújabb adatok szerint változatlanul az MSZP vezet ugyan a Fidesz előtt a biztos szavazó, pártválasztók körében. De a különbség 3 százalékra csökkent a korábbi 5 százalékról.

A szociálistákra 41 százalék szavazna, ez 2 százalékkal kevesebb, mint az egy héttel korábbi érték. A fiatal demokraták legújabb adatok szerint is a szavazatok 38 százalékát kapnák, ha most lennének a választások.

A két párt “választási esélymutatói” immáron 30. hete (2000. november közepe óta) lényegében “összeérnek” (vagyis azóta egyetlen alkalommal sem mért a TNS Modus szignifikáns különbséget). Több mint fél éve tart tehát az “állóháború” a két nagy párt között, s ebbe más pártnak egyelőre kicsi az esélye a “beleszólásra”.

Figyelemre méltó fejlemény ugyanakkor, hogy az MDF választási esélyei jelentősen emelkedtek a legutóbbi négy vizsgált időpontban. (3 százalékról 6 százalékra, ami szignifikáns elmozdulás.) Jelenleg neki és a MIÉP-nek van esélye a “bejutásra”.

A Vizsgálatok kiterjednek a kormány megítélésére és, hogy mennyire szimpatikusak az egyes pártok, ami azért érdekes, mert utal a másodlagos pártpreferenciára.

Kicsit vannak többen az elégedetlenek

A kormány megítélése az összes megkérdezett körében korábbi adatainkhoz képest nem változott, jelenleg is 36 pont a százfokú skálán (lásd az 1. táblázatot és az 1/A., valamint az 1/B. ábrákat is). Változatlanul az elégedetlenek vannak tehát enyhe túlsúlyban.

A magukat biztos szavazóknak mondók közül a pártot választók (a felnőtt népesség harmada) kedvezőbben ítélik meg a kormány tevékenységét: legutóbbi mérésünk szerint 45 pont ez az érték a százfokú skálán (ez szignifikánsan magasabb minden vizsgált időpontban, mint az összes válaszadó pontértékei). A legutóbbi adatainkhoz képest 3 ponttal nőtt ez az érték, amely a hibahatárokon belüli javulást mutat.

Ezen a héten a Figyelő is részletes elmzést közöl a kormány megítéléséről. A teljes tanulmány ide kattintva olvasható.

Az MDF nyert annyit, amennyit az MSZP vesztett

A két legnagyobb párt helyzete a biztos szavazó, pártot választók körében nagyon szoros versenyre utal: a “helycsere” után a 24. héten ugyanis csökkent az MSZP előnye a Fidesszel szemben. Legutóbbi méréseink szerint a szocialisták a szavazatok 41 százalékát kapnák, míg a Fidesz 38 százalékot (lásd a 2. táblázatot és a 2/B. ábrát is).

Az elmúlt hét adataihoz képest az MSZP vesztett 2 százalékot, míg a Fidesz helyzete stabilizálódni látszik – megállt a csökkenés. A különbségek a két párt “esélymutatói” között – immáron 30 hete – a hibahatáron belül maradnak, és az időbeli elmozdulások sem szignifikánsak a vizsgált négy hétben.

Az egyetlen kivételt ebből a szempontból az MDF adatai jelentik: a vizsgált időszakban megkétszerezte potenciális szavazóbázisát a párt (3 százalékról 6 százalékra). Ez az egyetlen szignifikáns időbeli elmozdulás az összes vizsgált mutatót figyelembe véve az elmúlt négy hétben.

Kicsit rokonszenvesebbek a szocialisták

Az összes megkérdezett körében a szocialista párt változatlanul a legnépszerűbb (51 pont a százfokú skálán), bár a korábbi adatainkhoz képest ez fokozatosan – egy-egy ponttal hetente – csökkent. A Fidesz pontértéke egy ponttal nőtt, legutóbbi méréseink szerint 49 pont.

A két párt megítélése több mint egy éve szignifikánsan eltér – változatlanul a szocialisták javára (lásd a 2. táblázatot és a 3/A. ábrát is). Az időbeli elmozdulások a hibahatáron belül maradnak a vizsgált négy hétben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.