Gazdaság

A Telnet Magyarország Rt. elnök-vezérigazgatója

A legfiatalabbak rugalmasságával és szívósságával vetette magát az internetes üzletbe Nemes Dániel. A Telnet Magyarország Rt. első embere korábban a hét minden napján tizenhét órát dolgozott, ma már beéri tizenkettővel.

A Telnet Magyarország Rt. elnök-vezérigazgatója 1Négy évvel ezelőtt csupán egy 19 éves, műegyetemista fiú egyszemélyes bt.-je volt a mai, 70 embert foglalkoztató Telnet Magyarország Rt. elődje. Nemes Dániel(23) vállalkozásába az idén tavasszal közel 550 millió forintot injekcióztak kockázati tőkebefektetők, s a tőkeemelésből 123 millió forint készpénzben érkezett. A rövid sikertörténet mögött egy közvetlen, jó kedélyű, ám kissé “munkamániás” fiatalember áll.

Az internetes iparágban a siker legfontosabb “receptje” Nemes Dániel – becenevén CyD – szerint az, hogy a hónapról hónapra változó piachoz ő maga is képes azonnal alkalmazkodni. Az új helyzetekből nagyon gyorsan igyekszik levonni a megfelelő következtetést, és a lehető leghamarabb megteszi a helyesnek vélt lépést.

Ez a gondolkodásmód már nagyon korán kialakult benne. Az általánosban könnyedén került a legjobbak közé – a Radnóti Gimnáziumban azután becsapott a villám: a 14 éves, a sikerektől kissé magabiztossá váló fiú egyik pillanatról a másikra “erős versenykörnyezetben” találta magát. Az elitiskolának számító Radnótiban ugyanis szinte minden diáknak pengeéles elméje volt, sorra nyerték az országos tanulmányi versenyeket az osztálytársak. Ezért – saját elmondása szerint – hamar le kellett szállnia a földre, és a jobb jegyekért is egyre keményebben kellett küzdenie.

A gimnázium elvégzése után a BME villamosmérnöki karán tanult másfél évig, de a “hardverkütyük forrasztgatása” helyett a való életben próbálta ki a rendszergazda életét és a szoftverkészítést. Mint mondja, nem azért ment a műegyetemre számítástechnikát tanulni, hogy ehelyett mérnököt képezzenek belőle. A váltásban persze az is szerepet játszott, hogy akkor, 1996 elején kezdett informatikusként dolgozni az Internetto csapatában.

Bár nagyon jól érezte magát az azóta klasszikussá vált, első hazai tartalomszolgáltatónál, a karrierlehetőségek behatároltak voltak számára. Ezért 1996-ban két ismerősével elsősorban internetes biztonságtechnikára specializálódott bt.-t alapított, ám alig néhány hét elteltével kiderült: a “sok munka” meghatározás alatt két társa egészen mást ért, így CyD inkább kivásárolta őket, s egyedül fogott saját szerencséje “kovácsolásához”.

Nemes a cég építésének legintenzívebb szakaszában 1999-től 2000 tavaszáig a hét minden munkanapján, sőt a hétvégéken is 7 és 9 között kezdett dolgozni, majd hajnali 1-5 órakor fejezte be. A tavaszi tőkeinjekció óta azonban engedélyezett magának némi pihenőt, most már heti átlagban a 120 helyett “csak” 80 órát tölt munkával.

A másik probléma, amellyel a tinédzser kort nem is oly régen elhagyó vezetőnek szembe kell néznie, hogy magánál idősebb embereket kell irányítania. Annak ellenére, hogy a Telnet Magyarország Rt.-nél még ma is csupán 24,8 év az átlagéletkor. Ezt a vezető magabiztos fellépéssel, és a probléma “mögöttes tartalmának” ismeretével próbálta mindig is kezelni.

Az 550 milliós jegyzett tőkéjű cég ma már hat pilléren nyugszik. A hozzáférés szolgáltatás, a rendszeradminisztráció és biztonságtechnika, a webes fejlesztések, az online marketing és a content management (e-biznisz) mellett még az egyik vezető hazai portálsite, a STOP! Network is az övék, a hozzá tartozó EXTRA, aproNet, Netposta szolgáltatásokkal együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik