Gazdaság

SIKERÉV A TŐZSDÉKEN – Bizonytalan előrejelzések

Sikeres esztendőt hagynak maguk mögött a világ részvénypiacai, ám a kivételes teljesítmények mögött egyre több a bizonytalanság – figyelmeztetnek a szakértők. Közülük egyesek, így a Goldman Sachs elemzői részvényeladásra biztatnak, mondván: a konjunktúra nem ad elegendő támaszt az idén az egekig kúszó részvényáraknak.

A mexikói krízis nyomán rosszul kezdődött 1995. a világ tőzsdéin, hogy végül mind a kötvény-, mind a részvénypiacok mégis kedvező mérleggel zárják az esztendőt. Az 1996. év jól indult és a folytatás kiválóan sikerült. A tőzsdék profitáltak az amerikai konjunktúrából, az európai és japán gazdaság gyógyulásából. A folyamatok a kamatcsökkenés mellett az inflációs hatásoktól is mentesek voltak.

Januártól december elejéig a Wall Street mérlege 26,5, Frankfurté 28,3, Amszterdamé 28,2, Madridé 30,9, Hongkongé 33,2 százalékos nyereséget jelzett, miközben a helyi tőzsdeindexek sorra döntötték rekordjaikat. Csúcsokat adott át a múltnak a londoni City indexe, az FTSE 100 is, bár az össznyereség elmaradt a nagyokétól: 9,4 százalékot tett ki. A nagy tőzsdék között Tokió teljesítménye mérsékelt, 3,6 százalék volt.

Kiemelkedően sikeresek voltak az úgynevezett feltörekvő piacok, köztük a Budapesti Értéktőzsde (bővebben lásd írásunkat lapunk 72-73. oldalán). Az orosz, a török, a venezuelai, a kínai tőzsdén mind a helyi valutában, mind amerikai dollárban 100 százalék feletti nyereséget könyveltek el. 30 százalék feletti eredménnyel dicsekedhet többek között Tajvan (34 százalék) vagy Argentína (58 százalék). Az év nagy vesztesei között említendő Thaiföld (-30 százalék), Dél-Korea (-20) és Izrael (-7 százalék).

1997-ben kevésbé fog kedvezni a klíma a részvénypiacoknak – vélekednek a szakértők, akik nem számítanak további európai kamatcsökkentésre, ugyanakkor úgy vélik: az Egyesült Államokban a hat éve folyamatos konjunktúra-javulás és a túlságosan alacsony munkanélküliségi ráta okán szükség lesz a monetáris szigorításra.

Hogy a piac mennyire törékeny, azt jelzi a december 6-i árfolyamzuhanás, amely a világ egyetlen fontosabb tőzsdéjét sem kímélte. Elég volt Alan Greenspan kijelentése a részvények túlértékeltségéről, és ezt a piacok máris egy közelgő kamatemelés előjelének tekintették. Fokozott piaci kockázatokra figyelmeztet a Bázeli Fizetések Bankja (BIS) december elején publikált jelentésében. Az Union de Banque Suisse elemzői pedig úgy vélik, hogy jövőre kétféle forgatókönyv szerint alakulhatnak a világgazdaság folyamatai. Az egyik szerint általános, a vártnál nagyobb fékeződés következik, míg a másik lehetőség – az UBS szakemberei inkább ez utóbbira tesznek – az, hogy az USA-ban folytatódik a fellendülés, és ez az európai gazdaság kerekeit is felpörgeti.

Ám egyik állapot sem lesz az igazi a tőzsdei befektetések szempontjából. Az első esetben ugyan a kamattrend lefelé mutat majd, ám a vállalati teljesítmények romlani fognak. A másik eset viszont kamatszigorításokkal jár – állítják az elemzők.

Az amerikai bank, a Goldman Sachs szakértői szerint a portfóliókban mihamarabb csökkenteni érdemes a részvénybefektetések arányát, különösen az amerikaiakét, míg az európai papírokat ígéretesebbnek tartják: az elemzők 20 százalékos vállalati eredményjavulást prognosztizálnak az öreg kontinensen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik