Gazdaság

KÉZI SZÁMÍTÓGÉPEK – Tenyérnyi üzlet

Miközben a személyi számítógépek – különösen a noteszgépek – egyre kisebbek lesznek, lassan külön iparággá válik a még kisebb gépek: az úgynevezett palmtopok, magyarul “tenyérszámítógépek”, kézi számítógépek gyártása. Elemzők szerint az ezredforduló idején már 1 milliárd dollár értékben készítenek ilyen berendezéseket.

Gordon Moore-tól, az Intel egyik alapítójától származik a számítógépipar híres törvénye, miszerint a számítógép memóriakapacitása másfél évente megduplázódik, az ára pedig feleződik. Nagyjából 25 éve ez így is van, s az előrejelzések szerint vagy 15 évig még így is lesz.

A tenyérben elférő kéziszámítógépek memóriája manapság 1-2 megabájtos. A világ első számú palmtop-gyártója az angol Psion; őt követi a Hewlett Packard, az Apple és a Sharp. Egy ilyen tenyérnyi gépben – van köztük, amelyik két ceruzaelemmel 40 órán át üzemel – ma egy telefonkönyvnyi cím tárolható, szövegszerkesztőjébe pedig beírható például a Háború és béke teljes szövege. Elektronikus levelek küldhetők vele, bankszámlákról átutalások indíthatók a segítségével stb. Sok olyan szakma van – a biztosítási üzletkötőktől az orvosokig -, amelyek jó hasznát vehetik ezeknek a laptop árának mindössze a nyolcadába kerülő berendezéseknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik