Gazdaság

DUNAMENTI ERŐMŰ – Nem ilyen árat akartak

A Dunamenti Erőmű Rt. külföldi tulajdonosa, a belga Powerfin-Tractabel konzorcium szerződésszegéssel vádolja a magyar kormányt. Úgy véli, a kormány nem teljesítette ígéretét: nem emelte olyan mértékűre a villamos energia árát, hogy az nyolcszázalékos tőkearányos nyereséget biztosítson a befektetőnek.

A Tractabel, a Société Générale de Belgique belga holding tagja tavaly 141,1 millió dollárt fizetett a 2000 megawatt teljesítményű százhalombattai erőmű részvényeinek 48,7 százalékáért. Kuhl Tibor, az erőmű igazgatósági tagja, a külföldi befektetők magyarországi képviselője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a tarifa – amelyet a napokban megjelenő rendelet véglegesít – alacsonyabb annál, amit a privatizációs szerződés rögzített. A piacinak nem nevezhető energiaárak már az idén is mintegy 13 millió dollár veszteséget okoztak az új tulajdonosoknak, holott az energetikai társaságnak korábban szolid nyeresége volt. A jövőre elfogadott tarifák mellett a veszteség tovább nő, olyannyira, hogy hovatovább közszolgálati feladataiknak sem tudnak eleget tenni.

A Tractabelnek korábban az volt a szándéka, hogy 1997-ben többségire emeli részesedését, ám erre nyilvánvalóan nem kerül sor. Sőt, a befektetők fejében megszületett az a gondolat is, hogy jogi síkra terelik az ügyet. Meg nem erősített szakszervezeti hírek szerint a befektetők már meg is bíztak egy New-York-i ügyvédi irodát: kezdeményezze, hogy a magyar állam vásárolja vissza az általuk megszerzett kisebbségi tulajdonrészt, s emellett fizessen kárpótlást elszenvedett veszteségeikért. Más forrásokból származó információk szerint azonban a külföldiek még várnak, és egyelőre hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni az energiahivatal és a privatizációs szervezet képviselőivel. A külföldiek és a hazaiak egyaránt bíznak a párbeszéd sikerében, bár a konkrét egyeztető tárgyalások egyelőre váratnak magukra.

A Dunamenti Erőmű a Tractabel SA egyetlen energetikai befektetése Kelet-Európában – nagy tapasztalatuk tehát még nincs e téren. Ezért különösen fontos lenne a megegyezés. Ráadásul a magyarországi energiaiparban komoly részesedést szerzett amerikai és német befektetők sem rejtették véka alá elégedetlenségüket a kormány tarifákkal kapcsolatos döntésével kapcsolatban. Mivel azonban a külföldiek több ízben hangoztatták, hogy hosszú távon gondolkodnak, s így nem a pillanatnyi többletbevétel az elsődleges számukra, a kormánydöntés után jobbára tartózkodóan nyilatkoztak. Ők inkább fejlesztési terveiken igazítanak – amit lehet, megpróbálnak kissé későbbre halasztani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik