Gazdaság

THOMSON-PRIVATIZÁCIÓ – Sárkány a trójai falóban

A francia kormány napokon belül nyilvánosságra hozza a Thomsonnal kapcsolatos új privatizációs elképzeléseit – ígérte a pénzügyminiszter, aki szerint az ügylet legkésőbb jövő tavasszal lezárul. A kormánynak több bonyodalommal kell szembenéznie, amelyek között a legújabb fejlemény, hogy a holland Philips a brüsszeli versenybizottsághoz fordult a Thomson Multimediának szánt 10,9 milliárd frankos állami támogatás ügyében.

A francia rátartiság, az irracionális nemzeti öntudat térítette el a kormányt a kitűzött célhoz vezető útról – kommentálta az angolszász sajtó a Thomson-privatizáció felfüggesztését Franciaországban. A helyi lapok is fiaskóként ítélik meg a privatizációs bizottság nyomására meghozott döntést, botrányt emlegetve, és arra figyelmeztetve, hogy a koreai jelenlét közel sem közömbös a jelenleg már 12,6 százalékra rúgó munkanélküliség enyhítése szempontjából. A koreaiak számára az utóbbi években egyre fontosabb célponttá vált Franciaország: Németország után ide áramlott a legtöbb koreai tőke, összegszerűen 150 millió dollárt invesztáltak az országba a koreai vállalatok, amelyek között az éllovas a most elutasított kérő, a Daewoo.

A Lagardére “sárkányt rejtett a trójai falóba” – minősítettek bizonyos politikai és szakmai körök a kormányfő által támogatott jelölt végső ajánlatát. Franciaországban felháborodás fogadta azt a tényt, hogy a kormány egy frankért, szimbolikus áron akarta eladni a céget a Lagardére-csoportnak, amely a Thomsont kettébontva, annak szórakoztatóelektronikai ágát a dél-koreai Dawoo-nak adta volna tovább, ugyancsak egy frankért. Ráadásul a minimális ár mellett a kormányzat még arra is kötelezettséget vállalt, hogy előzetesen 11 milliárd frankos tőkebővítést hajt végre a cég-nél: a Thomson ugyanis annyi-ra el van adósodva, hogy a Lagardere-csoport csak ezzel a feltétellel jelentkezett vásárlóként.

A Daewoo ötezer új munkahelyet és 10 milliárd frankos beruházást ígért, de a bizottságot ez nem győzte meg, a francia kormány pedig a már korábban bejelentett, tényként kezelt ügyletet felfüggesztette. A Daewoo elnöke azonnal botrányosnak minősítette a lépést. Szöul magyarázatot kért Párizstól a történtek miatt.

Párizs most két lehetőséget fontolgat a társaság privatizációjában, miközben győzködi a külföldi befektetőket, hogy ne vonuljanak ki Franciaországból. Arthuis pénzügyminiszter ígérete szerint napokon belül eldől, hogy egyben vagy részenként adják el a Thomsont, továbbra is számítva a Daewoo érdeklődésére is. Ennek feltétele mindössze annyi, hogy a dél-koreai cég kedvezőbb ajánlatot tegyen. Pillanatnyilag egyetlen dolog biztos: a francia kormány csak meghívott pályázóval kíván üzletelni. Arthuis egyébként az egybeni értékesítés mellett foglalt állást a napokban, miközben az ipari miniszter szerint külön-külön könnyebb lenne eladni a Thomson-CSF-et, illetve a Multimediát (TMM), és ez a megoldás a nemzeti ipar érdekeinek is jobban megfelelne. A Thomson együtt-tartása egyébként a másik pályázó, az Alcatel Alsthom szájízének felelne meg.

A francia kormány ismételten megerősítette szándékát, hogy tőkeinjekciót juttat a Thomsonnak: mintegy 11 milliárd frankot direkt juttatás formájában, 3 milliárd frank értékben pedig megvásárolja a Thomson-CSF tulajdonában lévő Crédit Lyonnais-részvényeket. A bejelentés újabb feladatot ad Brüsszelnek; a versenybizottsághoz, amely egészen az utóbbi napokig a Lagardére-ajánlat következményeinek vizsgálatával volt elfoglalva, a holland Philips nyújtott be panaszt, kifogásolva a Thomson állami rekapitalizációját. Az eindhoveni cég magatartása nagyon is érthető, miután a társaság egyelőre vesztésre áll az egyre kíméletlenebb piaci versenyben. A ‘90-es évek eleje óta 60 ezer alkalmazottól kényszerült megválni, és hogy még nincs túl a nehézségeken, azt további 6000 munkatárs elbocsátásának közelmúltban bejelentett terve jelzi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik