Gazdaság

LAKOSSÁGI BIZALMI INDEX – Készülődés az ünnepre

Novemberben javult a lakosság hangulata – a bizalmi index értéke 5 ponttal emelkedett, s elérte a (-56) pontot. A háztartások optimisták, saját, illetve az ország gazdasági helyzetében egyaránt javulásra számítanak a következő 12 hónapos időszakban.

A novemberi index egy ponttal megközelítette az idén tavasszal mért (-55) pontos szintet, amely az elmúlt kétéves időszakban a csúcsnak számít. Leginkább az ország gazdasági helyzetével kapcsolatos várakozások javultak, de – ennél szerényebb mértékben – ezúttal minden kérdésre kedvezőbb válaszokat adtak a megkérdezettek, mint októberben. A lakosság kezdődő optimizmusa mögött a gazdaság állapotáról szóló egyre biztatóbb hírek, valamint a gazdaságkutatók jövő évi optimista prognózisai állhatnak. Ezek alapján a háztartások mindinkább bíznak abban, hogy további megszorításokkal nem kell számolniuk, és életszínvonaluk jövőre emelkedni fog.

A megkérdezett ezerfős minta segítségével vizsgált lakossági csoportok között egynek sem romlottak a várakozásai. Első ránézésre meglepő, hogy a nyugdíjasok várakozásait reprezentáló mutató értéke a januárra tervezett 19,5 százalékos nyugdíjemelés ellenére alig emelkedett. Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy ezt a korrekciót jó ideje bejelentették, így hatása már régebben érvényesülhetett. Másfelől az is igaz, hogy ez az emelés nem hoz jelentős életszínvonal-emelkedést az idősek számára, mivel a szintén januártól megemelt energiaárak az átlagnál jóval érzékenyebben érintik ezt a csoportot (körükben sok az egyszemélyes háztartás, és a háztartási energia az átlagosnál magasabb arányt képvisel alacsony fogyasztásukban). Szintén csak kissé nőtt a munkanélküliek indexe, az állással rendelkezők és az eltartottak azonban növekvő optimizmussal tekintenek a közeljövőbe.

A lakóhely szerinti csoportok közül erősödött a fővárosiak és a vidéki városiak bizakodása, a községekben élők várakozásai viszont csak alig érezhetően javultak. A különböző foglalkozású rétegek közül gyenge volt az index emelkedése a munkások esetében, miközben egyre bizakodóbb válaszokat adtak a vállalkozók és a vezető beosztásúak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik