Gazdaság

DEVIZATULAJDONOSOK FIGYELMÉBE – Bővülő kínálat

A devizakódex liberalizációját követően mostanra négyszereplősre bővült a külföldi értékpapírok belföldi kelendőségének növelésén ügyködő társaságok száma. A Hunnia IV. nyíltvégű befektetési alap a legjobb hitelminősítésű kötvények mellett, korlátozottan, részvényekbe is fektethet.

A forintkamatok elmúlt hetekben tapasztalt újbóli mérséklődésével lassan versenyképessé válnak a deviza alapú megtakarítások nemzeti valutánkkal szemben. A különböző valuták versenyképességét csak tovább fokozza, hogy a forint devizakosarában eddig 70 százalékos súllyal szereplő ecu-t felváltja a német márka, így a kosárszerkezetű devizamegtakarítások átlagos kamata magasabb lesz, mint eddig volt. Ez azt is jelenti, hogy a korábbinál is nagyobb figyelemre tarthatnak számot a különböző deviza alapú befektetések.

A Bank-Austria GiroCredit Rt. által kínált külföldi részvények, illetve az MKB Értékpapír és Befektetési Rt. forgalmazásában hozzáférhető Bayerische Landesbank-kötvények mellett, közvetve, már két befektetési alap is a határainkon kívül kibocsátott értékpapírok népszerűsítését tűzte zászlajára.

A zártvégű CA Devizakötvény Alap kizárólag OECD-tagállamok által kibocsátott állampapírokba fektethet. Induláskor a kibocsátónak egymilliárd forintot meghaladó alaptőkét sikerült begyűjtenie. A tervek szerint 1997. július elsején átalakulnak nyíltvégűvé, ami a könnyebb hozzáférhetőség, illetve eladhatóság mellett arra is lehetőséget teremt, hogy a papírok tulajdonosai is részesüljenek a nyíltvégű alapoknál megszokott adóhitel előnyeiből.

Az Europool Befektetési Alapkezelő Kft. ezzel szemben egyből egy nyíltvégű alap jegyeit kínálja fel értékesítésre a forgalmazókon keresztül. A különbségek közé tartozik az is, hogy a Hunnia IV.-re keresztelt befektetési alap kezelőinek – a CA Devizakötvény Alappal ellentétben – némileg nagyobb mozgásteret ad az alapító okirat befektetési döntéseik meghozatalakor. Az alapkezelő ugyanis az OECD-tagállamok által kibocsátott állampapírok mellett az ezekben az országokban bejegyzett legjobb hitelminősítésű (AAA) társaságok kötvényeiből és – nettó eszközértékének 30 százalékáig – hasonló bonitású cégek részvényeiből is válogathat.

Annak ellenére, hogy még a legjobb minősítésű cégek kötvényei is valamivel kockázatosabbak lehetnek az állampapíroknál, a részvények pedig a cég bonitásától függetlenül eredendően a kockázatos befektetések közé tartoznak, az alap a kockázatok minimalizálására törekszik befektetési stratégiájában. Bár a külföldi befektetésekről hozott döntéseknél a várható nemzetközi keresztárfolyam-változásokat is szem előtt tartják, az alap portfólióját döntően dollárban, márkában, fontban és belga frankban kibocsátott papírok tarkítják majd. A devizabefektetésekkel együtt járó kockázat kezelése érdekében megkapták a Magyar Nemzeti Bank engedélyét arra, hogy a határidős piacon fedezeti ügyleteket kössenek. Amennyiben a szabad pénzeszközök külföldön nem fektethetők be gazdaságosan, vagy a forint alapú befektetések nagyobb hozammal kecsegtetnek, szabadon vásárolhat forintban kibocsátott értékpapírokat is az alapkezelő.

A külföldi befektetésekkel kapcsolatos döntésekhez a John Govett Co.-t kérték fel tanácsadóként. Az ismert angolszász befektetési alapkezelő csaknem 40 alapjában mintegy 5,4 milliárd dollárnyi vagyon fölött rendelkezik. Ezek között szerepel többek között a már hatéves múltra visszatekintő Magyar Befektetési Társaság (Hungarian Investment Company) 100 millió dollárnyi vagyona is.

A december 2-i jegyzés során 135 millió forintnyi tőke gyűlt össze, így nem volt szükség a forgalmazó New York Broker jegyzési garanciájára. A minimális célként kitűzött hozamelvárást az alappal szemben a márkában elhelyezett bankbetétek forinthozamában határozták meg. Ezt tükrözi az alapkezelő és a tanácsadó premizálása is: csak abban az esetben jogosultak sikerdíjra, ha ezt meghaladó mértékben sikerült az egy jegyre jutó nettó eszközértéket növelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik