Gazdaság

OPEC-ÉRTEKEZLET – MARAD A TERMELÉSI PLAFON

A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) miniszterei a múlt hét közepén úgy döntöttek, hogy 1997 júniusáig érvényben marad az egy napon kitermelhető olajmennyiség felső határértéke: a szervezet tagországai összesen ezentúl is naponta legfeljebb 25,03 millió hordónyi olajat hozhatnak felszínre. A kvótát idén júniusban emelték erre a szintre.

Arról is határoztak, hogy Irak 1,2 millió hordós kvótát kap naponta, s ebből a mennyiségből 800 ezer hordónyit exportálhat. Mint ismeretes, az ENSZ már korábban engedélyezte Iraknak – amelyre az Öböl-háború óta embargó volt érvényben -, hogy hat hónapon keresztül összesen 2 milliárd dollár összegben exportáljon olajat, s annak árából élelmiszert és gyógyszert szerezzen be nélkülöző lakosságának. Ám Bagdad és a világszervezet csak e hét elején állapodott meg véglegesen az embargó részleges feloldásának részleteiről.

A bécsi tanácskozáson Irán azzal vádolt meg “egyeseket” – országot nem említett -, hogy több olajat termelnek ki, mint amennyit az OPEC engedélyezett nekik. Egyedül Erwin Jose Arrieta venezuelai energiaügyi miniszter reagált a híresztelésekre, s tagadta, hogy országát ilyesmivel lehetne vádolni. Rilwanu Lukman, az OPEC főtitkára csak annyit mondott a nemzetközi sajtónak, hogy a tagállamok valóban nem tökéletesek. A miniszterek egyébként az Európában és az Egyesült Államokban most beköszöntő tél miatt magas szinten stabilizálódó olajárakra számítanak.

Ezzel véget ért a szervezet kétnapos ülése, s a miniszterek legközelebb június 25-én találkoznak ismét Bécsben. A mostani tanácskozáson személyi változások is történtek: szerdán az OPEC titkársága új elnököt nevezett ki Abdallah Szalem al-Badri líbiai energiaügyi miniszter személyében; helyettese Abdallah bin Hamad al-Attijah katari ipari és energiaügyi miniszter lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik