Gazdaság

Pénz, világ, piac

A VILÁG LEGGYORSABBAN FEJLŐDŐ 18 ÁZSIAI ÁLLAMA a számítógéppiac liberalizálásáról és szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról határozott Manilában. Az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Térség (APEC) államai megállapodtak abban, hogy a következő húsz esztendőben lényegesen csökkentik a vámokat az egymás közötti forgalomban. 1998-ban Vietnam és Peru is az APEC tagjává válik. Szakértők szerint az ázsiai-csendes-óceáni térség rövidesen a globális kereskedelem döntő részét adja (lásd grafikonunkat).

A MAGYAR VÁLLALATOK NEMZETKÖZI VERSENYKÉPESSÉGÉNEK fenntartását – költségeik keretek között tartását – is figyelembe vette a kormány, amikor az energiaárak visszafogott emeléséről döntött. Januártól a gáz ára 18,8, a villamos energiáé 24,9, a távhőszolgáltatásé pedig 21,9 százalékkal nő.

ÚJ PIACOKAT KERESVE A MAGYAR ÁRUKNAK, tizenöt éves szünet, valamint az után, hogy tavaly a két ország újra nagyköveti szintre emelte kapcsolatait, hétfőn először volt külügyminiszteri szintű kapcsolatfelvétel Magyarország és Szaúd-Arábia között. Kovács László elsősorban autóbuszok, kikötői berendezések, gyógyszerek és élelmiszerek vásárlását szorgalmazta az arab országban.

MEGHALADJÁK A KÉTMILLIÁRD DOLLÁRT az idegenforgalomból az idén eddig befolyt bevételek. A központilag regisztrált turistabevétel az év végéig elérheti a 2,3 milliárd dollárt. Az ország kedvező pénzügyi helyzete és az MNB magas devizatartalékai lehetővé teszik egymilliárd dollár államadósság előtörlesztését, ezzel évente 8-10 millió dollárral csökkenhet az adósságszolgálat.

A PÉNZÜGYI MUTATÓK ÖSSZESSÉGÉBEN KEDVEZŐEK, a külkereskedelmi mérleg deficitje szeptemberig 2,3 milliárd dollárt tett ki, a folyó fizetési mérlegben szeptemberig 1,1 milliárd dollár deficit keletkezett. Az ország nettó adósságállománya kilenc hónap alatt 13,8-ról 13,2 milliárd dollárra csökkent.

A KORMÁNY KITART GAZDASÁGPOLITIKÁJA MELLETT – hangsúlyozta német és magyar vállalatvezetők előtt a miniszterelnök a Gazdaság ‘97 című fórumon, hozzátéve, hogy az ismételt eladósodást nem tekinti alternatívának. Horn Gyula előadása a nemzetközi befektetőknek szánt jelzés volt: a stabilizáció eredményeit őrző, nem mesterségesen gerjesztett növekedés várható Magyarországon.

KOMÓTOSAN EMELKEDNEK A RÉSZVÉNYÁRFOLYAMOK a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) – ez a külföldi befektetők bizalmát is jelzi. Az idén a budapesti volt a világ leggyorsabb árfolyam-növekedését produkáló értéktőzsdéje – amelynek kapitalizációja azonban egyelőre nemzetközi összehasonlításban még igencsak szerény. A BÉT és a Budapesti Árutőzsde (BÁT) hosszú távú összeolvasztásáról tárgyalások kezdődtek a két intézmény vezetői között. Az összeolvadás a határidős piacokon tapasztalható anomáliákra kínálna megoldást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik