Gazdaság

OROSZ KÖTVÉNYKIBOCSÁTÁS – A nagy visszatérés

Oroszország az 1917-es szocialista forradalom óta először bocsátott ki kötvényt a nemzetközi pénzpiacokon. A visszatérés a jelek szerint kitűnően sikerült. Az egymilliárd dollár értékben kibocsátott eurokötvényeket a befektetők mintegy háromszorosan jegyezték túl, ami jelzi: Nyugaton kedvezően értékelik az orosz kormány idei adósságpolitikáját.

A kötvények hozama 9,36 százalékos, ami Oroszországot egy csapásra az egyik legvonzóbb országgá varázsolta – legalábbis a hasonló hitelminősítéssel rendelkező államok között. Viktor Csernomirgyin kormányfő a kötvényjegyzés hírét kommentálva kijelentette: a befektetői érdeklődés meghaladta a várakozásokat, és jelzi, hogy a beruházók bíznak Oroszországban.

A kötvényjegyzés sikere minden bizonnyal egyengeti majd az orosz városok értékpapír-kibocsátásának útját is. Már Moszkva, Szentpétervár és Nyizsnij Novgorod is fontolgatja az eurokötvények piacra dobását. A központi és a helyi kormányokon kívül az ország nagyobb vállalatai is kötvénykibocsátáson gondolkodnak. A világ legnagyobb gáztermelője, a Gazprom például 500 millió dollár értékű papír bevezetését tervezi. A “gázóriást” hamarosan követheti az “olajóriás”, a Lukoil.

A külföldi elemzők is optimisták. Paul Luke, a Deutsche Morgan Grenfell munkatársa például a Financial Timesnak nyilatkozva úgy véli, hogy a sikeres kötvénykibocsátás felér egy nagy bizalmi szavazással Oroszország mellett. Mások ehhez azt teszik hozzá, hogy a kötvény igencsak vonzó lehet a feltörekvő piacokon érdekelt befektetőknek.

A kibocsátást szervező pénzintézetek, a JP Morgan és az SBC Warburg azt jelentették, hogy a kötvények 44 százalékát az egyesült államokbeli, 30 százalékát ázsiai, 26 százalékát pedig európai befektetők jegyezték le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik