Gazdaság

MAGÁN-TELEVÍZIÓS PÁLYÁZATOK – Fontos időjelzés

Az Országos Rádió és Televízió Testület nyilvánosságra hozta a magántelevízió-koncessziós pályázatok tervezetét. A tévés forgatókönyv mostantól fogva feszes tempót diktál: ha minden eszerint halad, akkor jövő szeptemberben már két új országos kereskedelmi tévéállomás veheti fel a versenyt a közszolgálati adókkal. A forgatókönyvbe azonban még beleszólhat az élet.

Jövő szeptemberben már öt országos magyar nyelvű tévéállomás adásait nézheti a hazai közönség – ezzel a merészen optimista megjegyzéssel élt Révész T. Mihály, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke, amikor nyilvánosságra hozta a tévé-koncessziók pályázati feltételeit és a pontos menetrendet. Eszerint decemberben az érdeklődő befektetők egy újabb nyilvános meghallgatáson mondhatják el véleményüket a feltételekről, amelyeket ezután az ORTT véglegesít. Karácsonykor megjelenik a pályázati felhívás, jövő márciusban kell benyújtani az ajánlatokat, az eredményhirdetés pedig május közepén lesz. Az ORTT elnöke azonban nem sokkal derűlátó kijelentése után azt is bevallotta, hogy a “wishful thinking” csapdájába esett: magyarán a pályázati feltételek közzétételétől reméli, hogy életre kel a már hónapok óta megrekedni látszó folyamat. Révész T. Mihály abban bízik, hogy ez olyan lökést ad majd az egész folyamatnak, amely a kormányzatot és az Antenna Hungária vezetését is a határidők betartására sarkallja. Hiába mondta ki ugyanis a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény, hogy idén június 1-jéig az ORTT-nek ki kell írnia a pályázatokat az MTV2, továbbá a harmadik országos földi terjesztésű műsorszolgáltatás jogosultságára; hogy ezeket a pályázatokat november 1-jéig el kell bírálnia; s hogy ezzel a tévék már január elsején be is indulhatnak – az egészből semmi sem teljesült.

A késedelem legfőbb oka az Antenna Hungária Rt. helyzete volt. Miután meghiúsult a műsorszóró magánosítása, már remélni sem lehetett, hogy egy külföldi tulajdonos majd megteremti a kereskedelmi műsorszolgáltatás technikai lehetőségeit. Maradt tehát egy műsorszóró, amely pénz híján nem tudja teljesíteni a médiatörvényben előírt kötelezettségeit; maradt az ORTT, amely emiatt nem tudta kiírni a pályázatokat; és persze maradtak a külföldi és hazai befektetők, akik továbbra is csak várnak és várnak a lehetőségre.

A lassan ellaposodó történetet most az ORTT élénkítette föl azzal, hogy kiírta a pályázatot arra, amije volt: az MTV2 frekvenciakészletére. Ezt csak a fővárosban egészítenék ki az 58-as csatorna frekvenciájával, amelyet a törvény szerint országossá kellene fejleszteni. Az így kettéosztott frekvencia ugyan országos elérhetőségű lesz, de maradnak olyan területek is, ahol a kettő közül majd csak az egyiket lehet látni. Révész T. Mihály hangsúlyozta, hogy ezzel a kényszermegoldással két egyenlő értékű frekvencia jön létre, ami legalább azzal a haszonnal jár, hogy beteljesül a médiatörvény szelleme. A jogszabály egyik vezérelve ugyanis az volt, hogy el kell kerülni a monopóliumok létrejöttét a kereskedelmi televíziózás terén is.

Mivel bizonytalan, hogy jövő szeptemberig ezek a nem teljesen országos frekvenciák mivé fejlődhetnek, a befektetők valószínűleg ott érvényesítik ezt a tényezőt, ahol a legjobban tudják: az árban. A pályázati feltételekben most minimumként szereplő 8 milliárd forint, tehát mintegy 50 millió dollár sokkal kevesebb annál a dollárban százmilliós nagyságrendű összegnél, amelyben az idén tavasszal reménykedtek az illetékesek. Révész T. Mihály mindenesetre szükségesnek tartotta hangsúlyozni, hogy a summa nem a bizonytalanság miatt ilyen alacsony, hanem azért, mert a befektetőknek egy sor közszolgálati feladatot is vállalniuk kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik