Gazdaság

Ki volt az a Skoda?

admin
admin

1996. 11. 20. 00:00

.

A plzeni Skoda műveket 1859-ben alapította Emil Skoda. A kezdeti kohászati építkezések után gyártmányaik és vevőik köre gyorsan bővült, a századfordulón már Japánba és az Egyesült Államokba is szállítottak öntvényeket, acélárukat. A cég az első világháborúban, 36 ezer dolgozójával a Monarchia legnagyobb fegyvergyártója. Csehszlovákia kikiáltása, s a termékszerkezet ‘20-as években végrehajtott, exportcélú átalakítása nyomán a Balkánon, Közép- és Távol-Keleten is épített villamos erőműveket, gépgyárakat, cukor-, sör- és szeszgyárakat, gyártott mozdonyt, hajót, autót és repülőt, részt vett út- és hídépítési munkákban, és húsz vállalatot alapított külföldön. A második világháborúban a cég nagy károkat szenvedett a kizárólag fegyvergyártásra való átállítás és a külföldi kereskedelmi kapcsolatok korlátozása miatt. 1945-ben államosították, nehézipari és energetikai berendezések, közlekedési eszközök gyártására állították át. Mozdonyai és erőművi berendezései nagy sorozatokban jutottak el a KGST-országokba.

A KGST-piacoknak a “bársonyos forradalom” utáni elvesztése válságos helyzetbe hozta a vállalatot; 1992-ben a vezetés az akkori 40 ezer dolgozó felének elbocsátására, s a termelés szüneteltetésére készült, amikor Lubomir Soudek – aki 1990-91-ben egyszer már volt a Skoda Plzen igazgatója – NERo Kft.-je révén megvette a részvények 20 százalékát, s átvette a cég vezetését. A privatizációs partnernek jelentkező Siemens ajánlatát elutasította. Sikerült viszont megállapodnia a Komercní Banka vezetőivel, akik az adósságok egy részének fejében 10 százaléknyi részesedést szereztek a Skodában, annak kezelését ugyanakkor a NERo Kft.-re bízták. Helyzetének megszilárdítása óta Soudek úr újfajta termelési kultúrát igyekszik meghonosítani, az erőteljes exportnövelés érdekében saját külföldi értékesítési hálózatot épített ki, s hozzálátott, hogy a Skoda-birodalom több mint 40, különböző profilú leányvállalatát ágazatonként közös stratégiai irányítás alá vonja.

A cég átalakulása a cseh privatizáció egyik sikertörténetévé vált. Tudjon meg többet a Skoda autókról!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.