Gazdaság

CO-NEXUS ÉRTÉKHÁZ RT. – Szomorú alkuszok

Az ügyfelek bizalmának megőrzése érdekében hétfőtől felfüggesztette tevékenységét a Co-Nexus Értékház Rt. Az utóbbi időben parlamenti-politikai viták kereszttüzébe került brókercég tulajdonosa, a Co-Nexus Rt. igazgatósága azt kérte az Állami Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettől (ÁÉF), hogy a jövőben más alkuszt bízzon meg a szerződések teljesítésével.

Jóllehet, a politikai hecckampány nem az értékház brókertevékenysége ellen irányult, az mégis gyakorlatilag lehetetlenné tette a társaság működését – indokolta a tulajdonosi döntést László András, a Co-Nexus Rt. elnöke. Szerinte a támadások lényege az volt, hogy bizonyítsák: a Co-Nexus jelentős ingatlanokat “kapcsolt le” az eredeti tulajdonosoktól – például a Délker Rt.-től, amelynek vagyonát így rövid idő leforgása alatt felére sikerült apasztania a vagyonkezelőnek. A politikai indíttatásúnak minősített támadásokra reagálva László András leszögezte: nem követett el bűnt, csak azt a nem csekély hibát, hogy a rábízott vagyont és a cégekben rejlő lehetőségeket túlértékelte. Ugyancsak hibázott akkor, amikor – észrevéve, hogy a vállalatokból még az átadás előtt “kilopták” a legértékesebb részeket – nem tette meg a szükséges ellenlépéseket.

Mint ismeretes, a cég négymilliárd forintot érintő vagyonkezelési szerződést kötött az állammal. E megbízás ez év végén lejár. A Co-Nexusnak tehát vissza kellene fizetnie a rá bízott értéket, amiben az ellenzéki politikusok nem bíznak. László András kijelentette: a vagyonnal el tud számolni, azt is tudja, miből áll ez a vagyon, ám hogy mennyit ér valójában, az még ma sem egyértelmű. Hozzátette azonban, hogy az időközben általa kezdeményezett – s az önkormányzatokkal, magánvállalkozókkal összefogva megvalósítandó – térségfejlesztő infrastrukturális programok, a déli autópálya építésének tervezett projektje önmagában is többet – vagy legalább ugyanannyit – ér, mint a kezelt vagyon. A Co-Nexus vezetője szerint az időközben megváltozott gazdasági és jogi környezet egyébként sem teszi szükségessé a szóban forgó négymilliárd forint tényleges kifizetését. A társaság mindazonáltal maradéktalanul eleget fog tenni kötelezettségeinek – közölte László András.

Az 1988-ban alapított Co-Nexus Rt. első volt a hazai részvénytársaságok és brókercégek sorában, s elsőként köthetett – pályázati úton – szerződést állami vagyon kezelésére is. Ma a cégnek nincs olyan befektetése, amely nem a kezelt vagyon része lenne. László András úgy véli, hogy az elmúlt négy évben jó hírnevet szerzett brókercég a politikai támadások miatt szinte értéktelenné vált. Ennek anyagi felelősségét a kampány indítóinak kell majd vállalniuk.

Azt ma még nem lehet tudni, hogy az értékház működésének szünetelése valójában a Co-Nexus felszámolásának kezdetét jelenti-e. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a külföldi érdeklődők esetleges elfordulása – és persze a hazai ügyfelek bizalmának megrendülése – tetemes kárt okozhat a vállalatcsoportnak.

A tájékoztatón részt vevő Molnár István, az ÁÉF helyettes vezetője bejelentette: egyelőre tárgyalások folynak arról, hogy melyik cég veszi át a Co-Nexus Értékház Rt. brókertevékenységét. (Amennyiben a tárgyalások néhány napon belül nem járnak eredménnyel, a felügyelet maga jelöli ki az utódot.) A Co-Nexus Értékház Rt. élére pedig felügyelőbiztost neveztek ki, Vida László személyében. Molnár kijelentette azt is, hogy a Co-Nexus ügyfeleit semmiféle kár nem érheti. Az értékház budapesti, győri és debreceni fiókját egyébként néhány napig zárva tartották, s ez idő alatt ideiglenesen szüneteltették a Port Rt. tevékenységét is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik