Gazdaság

Bizakodó hangulat

A MŰKÖDŐTŐKE KEDVEZŐ TEREPE Magyarország. Friss jegybanki kimutatás szerint 1996. augusztus végéig 1,14 milliárd dollár működőtőke érkezett az országba; 42 százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az örvendetes növekedés regisztrálásakor érdemes felidézni, hogy 1995 tavaszán, a Bokros-Surányi-páros kinevezésekor enyhült a befektetők hűvös hangulata Magyarország iránt, s ennek a nyár derekán érezhettük a dollárban mérhető hatásait.

GYÓGYULÓBAN A BANKRENDSZER. Ezt a megállapítást támasztja alá a Magyar Nemzeti Bank jelentése a magyar bankok első félévi teljesítményéről. A bankok mérlegfőösszege az idei első félévben átlagosan 7,8 százalékkal növekedett a tavalyi év hasonló időszakához képest. Ez a fejlődés némileg alulmúlja a tavalyi növekedési ütemet, azonban a közepes méretű bankok az utóbbi években tapasztaltnál gyorsabban, 24,9 százalékkal növelték mérlegfőösszegüket az említett bázishoz képest. (Lásd grafikonunkat!)

A KÓRHÁZAK KONSZOLIDÁCIÓJÁRA négymilliárd forintot különítettek el az egészségbiztosítási pénztár költségvetésén belül. Az elmúlt héten ugyanis a kórházak egyik legnagyobb szállítója, a Humán Rt. bejelentette, hogy a kórházak tartozásai miatt a nála eladósodott intézményeknek nem szállít. Az ügy egyik folyományaként Szabó György népjóléti miniszter benyújtotta lemondását, a kormány pedig a tartalékait felélt kórházaknak az eredetileg tervezett kétmilliárdos gyorssegély dupláját utalta ki.

NEM KAPNAK RÉSZVÉNYEKET AZ ÖNKORMÁNYZATOK december elejéig a gázszolgáltató cégekből. Az ÁPV Rt. igazgatósága ugyan egyetértett azzal, hogy a részvényeket beruházásarányosan osszák el az érintett települések között, ám a döntést a kormányra bízta. A kormány elhúzódó eljárása miatt az önkormányzatok az esztendő utolsó hónapja előtt nem kaphatják kézhez az értékpapírokat helyettesítő letéti igazolásokat.

DIÓSGYŐRBEN ELEKTROKEMENCÉT AVATTAK, s ezzel véget ért a borsodi kohászat reorganizációjának egyik fontos epizódja. Az elektrokemence üzembe állításával a diósgyőri cég, szűkített alkalmazotti létszámmal, életben maradhat. Az állami vagyonkezelő holding szakemberei abban bíznak, hogy fél év múltán a diósgyőri cég privatizációra is alkalmassá tehető. A későbbi fejleményeket nyilván befolyásolja az is, hogy az Állami Számvevőszék a közeli hetekben lezáruló vizsgálatában miként minősíti a borsodi reorganizáció eddigi menetét.

HADJÁRATOT INDÍTOTT A KORRUPCIÓ ELLEN AZ OECD. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet e témában tartott konferenciáján elhangzott, hogy a jelenség már világszerte fenyegeti a demokratikus rendet. Magyarország a közép- és keleteurópai országok közül egyedüliként vesz részt aktívan az OECD megvesztegetésellenes munkájában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik