Gazdaság

AZ ÚJ IPARI MINISZTER – A gazdasági nagykövet

admin
admin

1996. 11. 06. 00:00

Szakmailag megalapozott, ugyanakkor a politikusok egyetértésével is találkozó gazdasági stratégiát kíván megvalósítani Fazakas Szabolcs, az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium múlt héten kinevezett vezetője. E stratégiának a növekedésre kell épülnie – vallja az új miniszter, aki sokszor változó és soknevű minisztériumát – német mintára – egyszerűen “gazdaságivá” kívánja átkereszteltetni. Ezzel nem is burkoltan jelzi: igényt tart az érdemi részvételre a gazdaságpolitika alakításában. Szerinte ennek leghatékonyabb módja az, ha világos kitörési pontokat jelölnek meg – végső soron pedig helyreállítják a gazdaság primátusát a politika felett.

Az ország érdeke, hogy ez a tárca és én magam is sikeres legyek – jelentette ki a frissen miniszteri esküt tett Fazakas Szabolcs, akinek nyilatkozataiban elődeihez képest alapvető eltérést nem, legfeljebb hangsúlyváltást lehet tetten érni. Ez azonban nem elhanyagolható: az új miniszter már határozottan a makrogazdasági stabilizációt követő teendőkről szól.

A főcsapás irányát ő is a beruházások ösztönzésében látja, amelyek, ha megvalósulnak, a külföldi befektetésekkel együtt a magyar gazdaságot belátható időn belül az exportorientált növekedési pályára állíthatják. Fazakas Szabolcs tartózkodik a restrikció bírálatától, programját kimondottan is a stabilizáció által elért eredményekre kívánja építeni. Különös hangsúlyt kap nála, hogy milyen eszközökkel lehet növelni a jövőben a magyar gazdaság tőkebefogadó-képességét. Becslése szerint – a privatizáció során a külföldi befektetők által vállalt fejlesztési kötelezettségek alapján – a következő három esztendőben hatmilliárd dollárnyi pótlólagos működőtőke kerülhet az országba. Ez, a tervezett zöldmezős beruházásokkal együtt, elegendő többletforrást adhat a továbblépéshez, javítva a versenyképességet, s így az exportesélyeket is növelve. Ez azért is fontos, mert szerinte a kitörés eszköze csak a dinamikusan bővülő kivitel lehet.

Fazakas szerint nem tartható a jövőben az a felesleges párhuzamosság, amely a diplomáciai és a kereskedelmi képviseletek tevékenységében mutatkozik meg. Úgy látja: a piacgazdaság létrejöttével a külpiaci tevékenység a magánszféra feladatává vált. Az államnak ezért fokozatosan ki kell szállnia az üzletszerzésből, a külkereskedelemből. Ezeket a feladatokat át kell venniük az erre hivatott, s persze államilag támogatott intézményeknek: a kamaráknak, az érdekképviseleteknek és a vállalati képviseleti irodáknak. A ma még működő kereskedelmi kirendeltségek hivatalosan 1997. június 30-án megszűnnek, munkájuk – és munkatársaik – egy része pedig átkerül a diplomáciai képviseletek keretébe. A vállalati, kamarai érdekképviseleti és a diplomáciai hármas így a korábbinál gazdaságosabban, hatékonyabban működhet, hiszen a modern gazdaság felépítéséhez igazodik.

A gazdasági diplomácia persze fontos, a hangsúly azonban az euro-atlanti kapcsolatok erősítésére, szélesítésére, a korábbi kelet-európai kapcsolatok piaci alapú újjáélesztésére helyeződik. Az ezekben rejlő lehetőségek kiaknázásához természetesen nem nélkülözhetőek az állami eszközök. Mivel a volt szovjet piacon a fizetőképesség nagy gondot okoz, a pénzügyi problémák áthidalásában Fazakas az eddiginél is aktívabb szerepet szán az Eximbanknak, a Magyar Exporthitel Biztosítónak, s nem utolsósorban az átalakulóban lévő Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank Rt.-nek.

Az új miniszter már beiktatásakor hangsúlyozta, hogy mielőbb rendezni kívánja az orosz államadósság ügyét – első miniszteri külföldi látogatása nem véletlenül vezet éppen Moszkvába. Ezt követően Brüsszelt, az Európai Unió központját keresi fel. Meggyőződése ugyanis, hogy Magyarországnak a Közösség stabil felvevőpiacára kell építenie, s a jövőbeni befektetések szempontjából sem közömbös, hogy a magyar gazdaság szereplői miként tudnak felkészülni a csatlakozásra. Emiatt rendkívül fontos, hogy 1998 elejéig túljussunk a stabilizáció restrikciós szakaszán. A csatlakozási feltételeket ugyanis csak a növekedés fázisában lesz képes teljesíteni az ország és a gazdaság.

A felkészülés jegyében alakul át maga a minisztérium is. A szervezet tartalmilag már egyesíti magában mindazt, amit Nyugat-Európában gazdasági minisztériumnak neveznek. Fazakas Szabolcs hangsúlyozza: a tervezett új elnevezés nem érinti a kormányzati munkamegosztást és a Pénzügyminisztérium kompetenciáját. (A gazdasági csúcsminisztérium létrehozásának gondolata már két évvel ezelőtt is felmerült, ám politikai okokból nem valósult meg, s végül is csak a nemzetközi gazdasági kapcsolatok és az iparügyek irányítása egyesült.) Az “idegenforgalmi” jelző nemrégi bekerülése a tárca barokkosan változó és burjánzó elnevezésébe pusztán formai változás volt – miniszterelnöki gesztus a kétségkívül jelentős bevételt hozó ágazat lobbistáinak -, hiszen a terület irányítása mindig is ide tartozott. Ezzel együtt Fazakas Szabolcs minden eddiginél nagyobb figyelmet kíván fordítani a turizmusra, amely szerinte egyike a kitörési pontoknak. Húzóágazatnak tekinti a hazai autóipart is, s úgy véli: tárcájának kiemelt feladata összefogni az autóipar fejlesztésének munkálatait.

A 49 éves, közgazdász végzettségű Fazakas Szabolcs 1973-ban szerezte doktori címét – a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem tanársegédi állását ekkor hagyta ott a külkereskedelemért. A szaktárca német főosztályán dolgozott 1980-ig, ahonnan Bécsbe került kereskedelmi tanácsosnak. Hazatérve 1985-től osztályvezető, majd főosztályvezető, 1989-1990 között miniszterhelyettesi rangban a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Titkárság vezetője. A kilencvenes évek első felében az osztrák ipar (Austrian Industries) magyarországi vezérképviselője. Tavaly október 4-től az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, 1996. szeptember 1-jétől október 28-áig bonni nagykövet. Október 29-étől ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter. Németül, angolul és oroszul beszél. Nős, két gyermeke van.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.