Gazdaság

DEUTSCHE BANK-VÁLTOZÁSOK – “Mister Finanzmarkt” a kormányrúdnál

A hivatalos bejelentés szerint saját akaratából távozik Hilmar Kopper, a Deutsche Bank (DB) elnöke a pénzintézet jövő májusi közgyűlése után. A háttérből azonban több olyan hang is hallatszik, miszerint meglepő lemondása összefüggésbe hozható a bankot az utóbbi időkben érintő botrányokkal, valamint azzal, hogy az általa kezdeményezett átszervezések erős feszültségeket gerjesztettek az intézményen belül.

A 61 esztendős Hilmar Kopper hét esztendővel ezelőtt foglalta el a DB elnöki székét, azt követően, hogy elődjét, Alfred Herrhausent a Vörös Hadsereg Frakció meggyilkolta. Kopper vezetése alatt a pénzintézet munkatársainak számtalan újítással, a bank nemzetközi jelenlétét szolgáló átalakításokkal kellett megbarátkozniuk, miközben a célokhoz vezető út, különösen az utóbbi három évben, meglehetősen rögösnek bizonyult. A legutóbbi időszak nagy csalódását jelentette a londoni befektetési leánybank, a Deutsche Morgan Grenfell botránya, amely 420 millió márkájába került az anyaintézménynek. Miután a bank 1989-es megszerzésének terve Kopper nevéhez fűződött, sokan számon kérték tőle a tisztánlátást. Ugyanezek a körök nem tartották elég következetesnek, szigorúnak néhány, a DB által finanszírozott vállalati ügylet során sem, és úgy vélekedtek, hogy az elnök elővigyázatosabb lehetett volna olyan, a banknak sokat ártó ügyekben, mint a Metallgesellschaft 1993-as kvázi csődje, a Daimler Benz tavalyi rekordvesztesége vagy az ingatlanmágnás, Jürgen Schneider 1994-es emlékezetes eltűnése, amely egyedül több mint 1,2 milliárd márka veszteséget okozott a Deutsche Banknak.

A legnagyobb német magánbank háromnegyed éves eredménye is csalódást keltett, és a bankon belül sokan tartanak a versenyképesség további romlásától. A Moody‘s hitelminősítő szeptember 25-én ugyan AAA minősítést adott a Deutsche Banknak, ám arra is figyelmeztetett, hogy a bank globális agresszív üzletpolitikája kockázatnövekedéssel jár együtt.

A Deutsche Bank egyébként versenyképesség tekintetében a harmadik német pénzintézet, a Dresdner Bank és a Commerzbank mögött, 9 százalékos tőkemegtérülési mutatóval. Mérlegfőösszeg tekintetében viszont vezeti a ranglistát 722 milliárd márkás összeggel. 1995-ben 2,12 milliárd márkát tett ki a bank adózás utáni nyeresége.

A Deutsche Bank élén a “Mister Finanzmarkt”-ként ismert 58 éves Rolf E Breuer lesz Kopper utódja, aki az eddigi üzletpolitika folytatását ígéri. Breuer 1985 óta a DB igazgatóságának tagja, és neve szorosan összefonódik a frankfurti tőzsdével, miután betölti az utóbbi intézmény elnöki tisztét, és a Deutsche Börse AG, a tőzsdét felügyelő intézmény elnöke is egyúttal. A Deutsche Banknál egyébként 19 évesen, tanulóként kezdte karrierjét, 1974-től pedig, miután Lausanne-ban, Münchenben és Bonnban folytatott jogi tanulmányait befejezte, a Deutsche Bank tőzsdei szekciójának vezetője lett.

Két további személy is megválik a DB igazgatóságától: Kopper társaságában Ellen R. Schneider-Lenné és Ulrich Cartellieri is a felügyelő-bizottság tagjai lesznek. Az igazgatótanács új tagjaként pedig májusban mutatkozik be Josef Ackermann, a Credit Suisse volt és a Schweizerische Kreditanstalt jelenlegi elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik