Gazdaság

IMF-FELFÜGGESZTÉS OROSZORSZÁGNAK – Reménytelen vállalkozás az adóbehajtás

Oroszország nem a legjobb előjelekkel indítja első eurokötvényének bemutató körútját, amely november 11-én Ázsiában kezdődik, és 20-án New Yorkban zárul. Az IMF esedékes hitelrészlet-halasztása nyomán a külföldi befektetők szabadulnak orosz értékpapírjaiktól, ami a nyugati piacokon máris jelentős árfolyamesést váltott ki.

Az esedékes 340 millió dolláros IMF-hitelrészlet múlt hétvégén bejelentett halasztása nem lesz tartós – bizakodnak Moszkvában. Mind Csernomirgyin miniszterelnök, mind pedig Dubinyin jegybankelnök úgy nyilatkozott, hogy az ország az idén esedékes teljes összeghez hozzájut. Az IMF és Oroszország márciusban állapodott meg egy 10,1 milliárdos óriáshitel feltételeiről.

A jegybanki közlemény szerint az IMF-fel az orosz költségvetés elmaradó bevételei, a hazai alkoholpiacot védő intézkedések, illetve a külföldiek állampapír-piaci részvételére vonatkozó új szabályozás miatt van vitája Moszkvának.

A Nemzetközi Valutaalap, amely az újabb részlet folyósítása előtt havonta vizsgálja az orosz gazdaság állapotát, elismerte ugyan, hogy Oroszország tartja a hitelmegállapodás kulcsszámait, egyebek közt a költségvetési deficit tekintetében, ám a vázolt nézeteltérések nem teszik lehetővé, hogy az októberi részlet folyósítását kezdeményezzék a Valutaalap igazgatótanácsánál. Az IMF képviselői attól tartanak, nemigen valósíthatók meg az orosz kormány kiadáscsökkentő intézkedései, amelyektől elvileg a deficit korlátozását várják.

Alekszandr Livsic pénzügyminiszter a parlamentben kijelentette, hogy a 71 ezer milliárd rubeles bevételi elmaradás “rendkívüli megpróbáltatásoknak” teszi ki a büdzsét. Az orosz költségvetésnek szeptemberben 2 ezer milliárd rubel elsődleges többlete keletkezett, de az állami adósság után fizetendő 11,2 ezer milliárd rubel kamat deficitessé tette a tényleges mérleget. IMF-szabványszámítások szerint az orosz költségvetés első kilenc havi hiánya meghaladta a GDP 7 százalékát. Ez jóval felette áll az egész évre tervezett 5,25 százaléknak.

Az adóbehajtás pedig továbbra is reménytelen vállalkozás Oroszországban. A napokban kudarcot vallott az egyik legnagyobb tatárföldi vállalatot, a Kamazt érintő próbálkozás. A tatár elnök arra figyelmeztetett, hogy a helyi cégek egyetlen moszkvai utasítást sem teljesítenek hivatala hozzájárulása nélkül. A Kamaz teherautógyárat három éve tűzvész sújtotta, és ezért három évig adómentességet élvez – hangsúlyozta, és utalt arra is, hogy Moszkva 300 milliárd rubellel tartozik Tatárföldnek.

Az orosz parlamentben a közelmúltban a képviselők kezébe adott lista 73 olyan céget sorol föl, amelyek össz-adótartozása 26,3 ezer milliárd rubel. Igaz, e lista megbízhatósága megkérdőjelezhető; bizonyos vélemények szerint jó néhány vállalat már teljesítette kötelezettségét, mások esetében pedig az összeg nem pontos.

Az állami adóbevételek növelése céljából kezdett kormányzati kampány keretében Viktor Csernomirgyin orosz kormányfő bejelentette: csődeljárást indítanak négy, jelentős adóelmaradást felhalmozott cég ellen. Az AZLK és a Kamaz járműgyártó cégek, a krasznodari olajfeldolgozó vállalat, valamint az Achin alumíniumipari üzem együttes adóhátraléka mintegy 100 millió dollár.

A költségvetés jelentős bevételi elmaradása miatt a kormány nem tudja idejében fizetni a bérek és a nyugdíjak egy részét. Az állam tartozása a lakosságnak elérte a 60 ezer milliárd rubelt. Nem éppen kedvező klímában indul tehát bemutatókörútra az első orosz eurokötvény, amelynek kibocsátását a J. P. Morgan és az SBC Warburg szervezi. Az eddig nyilvánosságra hozott információk szerint az árról még nem született döntés. Szakértők 3-5 éves futamidejű, 300-500 millió dollár értékű orosz eurokötvényre számítanak. A befektetőknek szóló bemutatókörút három állomáshelye Ázsiában Tokió, Szöul és Hongkong lesz; Európában Genf, Zürich, Párizs, Luxembourg, Frankfurt és London; az Egyesült Államokban pedig Minneapolis, Chicago, Boston, San Francisco és New York.

Oroszország október elején a vártnál kedvezőbb hitelbesorolást kapott nemzetközi hitelminősítő intézetektől. A londoni IBCA “BB plusz”, a Moody’s “Ba2”, a Standard and Poor’s “BB mínusz” besorolást adott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik