Gazdaság

HATEZREN TÚL A DOW JONES – Megtriplázott részvényalapok

A New York-i értéktőzsde ipari indexe, a Dow Jones átlépte a hatezer pontos álomhatárt: a múlt hétfői záráskor 6010 ponton állapodott meg. A 30 vezető amerikai vállalat részvényeinek árából képzett mutató szárnyalása Bill Clinton újraválasztási esélyeit is növeli.

Alig egy éve, 1995. november 21-én lépte át a Dow Jones az akkor lélektani küszöbként számon tartott 5000 pontot. Az indexet 1884 óta jegyzik, s egy évszázada, 1896 májusában a mutató még csak 40,94 ponton állt. A százpontos határt 1905. január 12-én ostromolta meg sikerrel. Egy héttel ezelőtt, október 7-én a Dow Jones napközben a kereskedés során már túlugrott a 6000 ponton, de a napi záráskor visszaesett 5992,86 pontra; már ez is csúcsnak számított. Ez a rekord csak egy hétig élt, a hétfői pedig mindössze két napot: szerdán ugyanis az index 6020,81 pontra tornázta fel magát.

Az amerikai konjunktúra alakulása ideális – vélik a történelmi tőzsderekord kapcsán megszólaló elemzők, akik még néhány héttel ezelőtt is megosztottak voltak e kérdésben. Az amerikai befektetők, akik az utóbbi időben az Interneten üzengetik egymásnak a gazdaság fejlődésével kapcsolatos nézeteiket, most szinte egyhangúan meg vannak győződve arról, hogy a túlfűtöttség veszélye elmúlt, inflációs nyomásnak híre-hamva sincs, és a fed viselkedése, amely szeptember végén általános meglepetést okozott, tökéletesen indokolt volt. A gazdaság lendülete csendben fékeződik, a lassulás azonban olyan mértékű, hogy nem veszélyezteti a vállalati nyereségeket – értenek egyet az elemzők és a befektetők. A kellemes közérzetet mi sem jelzi jobban, mint hogy a háztartások amerikai részvényalapokba való befektetései augusztusban megtriplázódtak: júliusban 5,76 milliárd dollár vándorolt a forrásokból a Wall Streetre, augusztusban 17,93 milliárdra duzzadt ez az összeg.

Mindez nem mellékes Clinton elnök számára, aki a választások előtt ugyancsak tőkét kovácsol a pillanatnyi helyzetből és abból, hogy mandátuma elnyerése óta csaknem megduplázódott a Dow Jones értéke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik