Gazdaság

AZ ÖNKORMÁNYZATOK

Magyar Levente, az Önkormányzati Szövetségek Tanácsának (ÖSZT) elnöke csak egy olyan önkormányzatról tud, amelyik tárgyalt Tocsik Mártával a belterületi földek után járó vagyonjuttatásról. Megegyezés azonban a Fővárosi Önkormányzat és Tocsik Márta között sem született, mert a főváros 25 milliárd forintos igényével szemben a jogásznő csupán 11 milliárd forinttal kecsegtette az önkormányzatot. A Fővárosi Önkormányzat és Tocsik Márta között perek sokasága folyt, és ezek közül legalább három az önkormányzat javára dőlt el – fogalmazott Magyar Levente.

Az ÖSZT elnöke – jászberényi polgármester minőségében – ha Tocsik Mártával nem is, de Lovas Tamással, a Vektor Rt. vezetőjével személyesen tárgyalt. Magyar Levente elmondta: a Vektor vezetője a jászberényi igényekről előzetesen tudomást szerezve jelent meg nála, és arra próbálta meg rábírni őt, hogy 10 százalékos sikerdíj fejében engedjék át az ügy képviseletét a Vektor Rt.-nek. (Magyar Levente állítja: a Vektor általában 10-15 százalékos sikerdíjat ajánlott az önkormányzatoknak.) A jászberényi követeléseket számba véve ez mintegy 15 millió forintot jelentett volna. A polgármester az ajánlatot visszautasította, egy másik ügyvédi iroda ugyanis a 10 százalékos sikerdíj töredékéért vállalta a képviselő-testület védelmét.

Magyar Levente szerint a megyei jogú városok nem tudtak ellenállni a Vektor ajánlatának, hiszen nem mondhattak le milliárdos követeléseikről. A Vektor olyan alkura buzdított, hogy az azonnali pénzfolyósítás fejében az önkormányzatok tekintsenek el az őket megillető kamatoktól.

Jászberény egyébként a mai napig nem kapta meg a várost megillető 140 millió forintot – állítja Magyar Levente -, hozzátéve: az ÁPV Rt.-nek “erkölcsi kötelessége” azon önkormányzatok igényeit is kielégíteni, amelyek nem fogadták el a Vektor ajánlatát. Erre a botrány következményeinek fényében megvan az esély.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik