Gazdaság

Indián nyár

SUCHMANT FELMENTIK, AZ ÁPV RT. IGAZGATÓSÁGI TAGJAIT VISSZAHÍVJÁK – ez a Tocsik-ügy néven elhíresült privatizációs botrány (eddigi) személyi konzekvenciája. A kormány múlt pénteki ülésén azt is eldöntötte, hogy lépéseket tesz a vagyonkezelő felügyelőbizottságának visszahívására. Az álügyvédnek 15 napon belül kell visszafizetnie a szerződési jogsértéssel felvett több mint 804 millió forintos sikerdíjat, ellenkező esetben ügyészségi eljárás alanya lesz.

AZ EU FEKETE BÁRÁNYÁNAK NAGY-BRITANNIA bizonyult az elmúlt héten. A többi tagállam ugyanis élesen bírálta a szigetországot, mert az ellenzi a reformokat. Ennek ellenére a felek megerősítették, hogy az Unió intézményi átalakításáról szóló megállapodást az eredeti terveknek megfelelően a jövő év közepéig meg kell kötni. Hat hónappal ez után pedig megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások a felvételre váró tíz mediterrán és közép-európai állammal, köztük Magyarországgal.

AZ EGYMILLIÁRD MÁRKÁS NÉMET HITELKERET másik fele viszont hamarosan hozzáférhetővé válik. A két délnémet tartomány által a magyarországi vegyes vállalatoknak nyújtott 250-250 millió márkás hitel elsősorban futamideje (8 év) miatt kedvező, a magyar pénzpiacon ugyanis jelenleg nincs ehhez hasonló középlejáratú forrás. Jóval előrébb tart a teljes hitelkeret másik, már csaknem egy éve lehívható részének felhasználása: a napokban vált biztossá, hogy 120 millió márka jut a magyar-szlovén vasútvonal hazai szakaszának kiépítésére.

NÖVEKSZIK A KÖLTSÉGVETÉS BRUTTÓ ADÓSSÁGA, amely jövőre várhatóan eléri az 5691 milliárd forintot. Az idén a költségvetés eladósodása 300 milliárd forinttal nőtt; azért ilyen viszonylag kis mértékben, mert az idén használták fel a tavaly befolyt privatizációs bevételeket az államadósság törlesztésére.

NINCS FORRÁS TOVÁBBI NYUGDÍJEMELÉSRE az idén, közölte a pénzügyminiszter. Ám a 2,5 százalékra tervezett részleges kompenzációnak megfelelő összeget jövőre a törvényben meghatározott emelésen túl a nyugdíjasok ellátására szeretné fordíttatni a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat. Az viszont már biztos, hogy a kormány törvényjavaslatban szorgalmazza: 1997-től valamennyi személyi jövedelemadóra köteles bevétel után fizetni kelljen tb-hozzájárulást.

A MAGYAR BANKSZEKTOR HALADÁSÁT tükrözik vissza a Moody’s hitelminősítő ügynökség legújabb devizabetét osztályzatai. A Moody’s a javulást a bankrendszer átlagos eszközarányos megtérülési rátájával (ROA) illusztrálja, amely az 1993. évi -6,24 százalékkal szemben egy évvel később már 0,55, tavaly pedig 1,22 százalékot ért el. Mindazonáltal a hazai nagybankoknak adott minősítés alulmúlja a cseh pénzintézetek besorolását.

ÚJABB TŐZSDEI REKORDOK DŐLTEK MEG, nemcsak a világ vezető piacain, hanem Budapesten is. A kedvező amerikai foglalkoztatási adatok múlt pénteki bejelentése hatására a New York-i, a londoni és a frankfurti tőzsdeindex soha nem látott magasságokba kerültek. A BUX pedig (lásd grafikonunkat) az elmúlt héten háromszor is megdöntötte korábbi csúcsát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik