Gazdaság

AMOS NYILA

admin
admin

1996. 09. 18. 00:00

Az Amos annak a teljesen állami tulajdonban lévő Israel Aircraft Industries (IAI) nevű cégnek a műholdja, amellyel az Antenna Hungária három évvel ezelőtt MagyarSat néven közös kft.-t hozott létre 50 millió dolláros alaptőkével. A felesben alapított vállalkozás célja, hogy 1999-ig fellője a magyar nemzeti műholdat, a Cerest, amelynek 16 analóg csatornájából a Horn-kormány által vállalt garancia értelmében négyet, egyenként évi 2,7 millió dollárért a magyar állam bérelne, a többit pedig a közép-európai térségben lehetne értékesíteni. A 11 évig élő műhold fellövéséhez nélkülözhetetlen volt ez a kötelezettségvállalás, azt viszont még nem tudni, hogy a négy bérelt helyet milyen adással töltik majd meg. Ismeretes, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) idén júliusban mellőzte az IAI ajánlatát: nem az Amost, hanem a 17 európai kormány által 1985-ben létrehozott és a legtöbb itthon is fogható égi adás által használt Eutelsat társulás egyik műholdját javasolta a második közszolgálati csatorna számára. A magyar nemzeti műholdprogram – csakúgy, mint a török vagy az egyiptomi – halódik. Beigazolódni látszik az Eutelsat képviselőinek egy tavalyi nyári konferencián mondott jóslata: a műhold-üzlet csak több ország összefogásával kifizetődő. Őri András, az Antenna Hungária szóvivője határozottan cáfolta, hogy az izraelieket most afféle fájdalomdíjként juttatták volna üzleti előnyhöz az első magyar digitális adás Amosra küldésével. Ha nem így volt, akkor alighanem az IAI tette a legolcsóbb ajánlatot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.