Gazdaság

ÖNELLENŐRZÉSI SZIGOR

Az adózás rendjéről szóló törvény tervezett módosítása szerint a pénzügyi kormányzat szigorítana az önadózás jelenlegi előírásain. Az adóhatóság tapasztalatai szerint azonban ezzel a szabállyal sokan visszaélnek, és bevallásukat likviditási helyzetük függvényében alakítják. Az önellenőrzési pótlék – amely megegyezik a jegybanki alapkamattal – olcsó pénz a vállalkozások számára.

A tervek szerint csak a jogban való tévedést tekintik majd olyannak, amely alapja lehet a korábbi adóbevallás megváltoztatásának. Így az adózó gazdasági döntésének változása (célszerűségi megfontolás) utólag nem adhat alapot a bevallással lezárt időszak adóalapjának megváltoztatására. Ugyanakkor a módosítást követően is megmarad a lehetőség a bevallás hibáinak – elírás, számítási hiba – önellenőrzéssel történő kijavítására. Ugyanannak a bevallásnak többszöri önellenőrzésétől az önellenőrzési pótlék mértékének emelésével tartana vissza a jogszabálytervezet. Az önellenőrzési pótlék mértéke első esetben változatlanul a jegybanki alapkamat mértékével azonos, ismétlődő önellenőrzésnél azonban 50 százalékkal emelkedik. Jelenleg nem kell ellenőrzési pótlékot fizetni, ha az adózó az önellenőrzés alapján adó-visszatérítési igényt támaszt az adóhatósággal szemben.

Az ezzel kapcsolatban az adóhatóságnál jelentkező adminisztratív többletkiadásokra hivatkozva az adózókat e költségek áthárításaként fix összegű önellenőrzési pótlék viselésére kötelezi a tervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik