Gazdaság

SZTRÁJK A LÓVERSENYPÁLYÁN – Nem futottak még

Egyre kilátástalanabb helyzetbe kerül a magyar lóverseny-fogadás: a leromlott pályákon, váltott tulajdonosokkal és vezetőkkel a lósport egyre csak veszteséget hozott az állam számára. Harmadik hete már a lovak sem futnak, mivel tulajdonosaik 45 millióval több versenydíjat követelnek. Ha így meg tovább, a lóversenypálya valóban ingatlan-spekulánsok kezébe kerülhet.

Tudatosan sem lehetett volna jobban lerobbantani a magyar lóversenyzést, mint ahogyan az az elmúlt években történt. Az állami tulajdonban lévő lóversenypályák és fogadásszervezés átalakítására a kilencvenes években több grandiózus terv is készült, azonban ezekből semmi sem lett. Ehelyett több száz milliós veszteséget halmoztak fel a cégek, amelyek többségi tulajdonát a Szerencsejáték Rt.-től az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. egy-egy forintért megvásárolta. A Nemzeti Lóverseny Kft. élére új vezetőt neveztek ki, akit – miután nagyszabású terveket tett le az asztalra – kirúgtak. A pályázat útján keresett új ügyvezető, Székely Péter alig látott munkához, máris szembetalálkozott a lótartók haragjával, akik a sok ígérgetés után elszánták magukat: “sztrájkba” léptek. Azt követelik, hogy az állami tulajdonos 45 millió forinttal egészítse ki a versenydíjakat. Három hét versenyszünet után az ÁPV Rt. 35 milliót hajlandó adni, azonban ezt a tenyésztők nem fogadták el, így lapzártakor még tart a szünet. A lótulajdonosok ezen felül hosszú távú rendezési tervet is várnak az ÁPV Rt.-től, és a privatizációban is szeretnének részt venni. Ragaszkodni azonban alighanem csak a versenydíjhoz fognak, mert üzleti stratégiából eddig sem volt hiány a lóversenycégeknél.

Akár fizet azonban az ÁPV Rt., akár nem, a lóversenyzés problémáját ez semmiképpen sem oldja meg. Az állami tulajdonosnak mielőbb el kellene döntenie, hogy külső tőkét keres-e a céghez, saját forrásból ad újabb százmilliókat a fogadásbevételek kiegészítésére, netalán a lóversenypálya részbeni eladásából teremti elő a szükséges tőkét. A lósportban az utóbbitól rettegnek a legjobban, de a pályaingatlanokból leválasztható területek eladása ettől még reális alternatíva lehet. Az állam számára akár egy tartósan veszteséges fogadásszervő cég sem jelenthetne problémát, ha a lóversenyfogadásból ezt meghaladó pénzek folynának be a kasszába. Az elmúlt években azonban a lóversenyzés egyenlege végig veszteséges volt az állam számára. Székely Péter szerint mindenesetre a Nemzeti Lóverseny Kft.-nél szeptemberig véglegesítik az áprilisban az ÁPV Rt.-nek átadott terveket. Bizakodásra azonban még akkor sincs sok ok, ha a tenyésztők beadják a derekukat: tavaly ilyenkor az ügy ugyanitt tartott, és azóta csak romlott a helyzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik