Gazdaság

ÉT ELŐTT AZ SZJA-TERVEZET – Faragott képlet

Az Érdekegyeztető Tanács (ÉT) várhatóan szeptember 6-án tárgyalja meg a jövő évi személyi jövedelemadó-törvény tervezetét, amely a korábbi évekkel ellentétben az idén már szeptember közepén az Országgyűlés elé kerülhet – tudtuk meg Vámosi Nagy Szabolcstól, az adórendszer átalakításáért felelős miniszteri biztostól.

A kormány letette a garast a 42 százalékos legmagasabb személyi jövedelemadó-kulcs mellett, szemben a gazdasági kabinet által már elfogadott 44 százalékkal. Ennek megfelelően a pénzügyi tárcának – a költségvetés bevételi igénye miatt – új adótábla-tervezetet kellett készítenie (lásd a mellékelt ábrát). Ez – hasonlóan a korábban kialakított adótáblához (Figyelő 1996/33. szám) – várhatóan 521 milliárd forintnyi bevételt hoz majd az államkasszának. A változás miatt a Pénzügyminisztérium újabb kedvezményeket vagy mentességeket nem kíván felülvizsgálni, a legmagasabb adókulcs azonban így már évi 1,1 millió forintos jövedelemtől érvényes lesz. (Az előző változat szerint a 44 százalékos legmagasabb adókulcs évi másfél millió forinttól lépett volna be.)

A korábbi évek tapasztalatai alapján egyébként szinte bizton állítható, hogy az adótábla-tervezet a további egyeztetések során még módosulni fog. Tavaly például a kormány által elfogadott adótábla, az Érdekegyeztető Tanács “szorgos munkája” nyomán, a végén már alig hasonlított az eredeti változatra – ez valószínűleg az idén sem lesz másképp.

A munkaadók és a munkavállalók képviselői minden bizonnyal nemcsak az adótáblát kívánják saját “ízlésüknek” megfelelően átalakítani, hanem a törvénytervezet más paragrafusaiban is számos kivetnivalót találnak majd. A munkáltatók például máris tiltakoznak a házi pénztárban tartható összeg adminisztratív korlátozása ellen, amit a vállalkozás szabadságába való beavatkozásnak tekintenek. Nem tudják elfogadni azt sem, hogy az osztalékot – bizonyos feltételek esetén – tb-járulékkal is terheljék. Ami a vállalkozások egymás közötti pénzforgalmának banki útra terelését illeti, ezzel a munkaadók elméletileg ugyan egyetértenek, azonban úgy gondolják, hogy ennek van egy igen kemény gátja: jelesül a mai magyar valóság…

A munkavállalók képviselőinek sem tetszik minden javaslat az új törvénytervezetben. Az étkezési hozzájárulás tekintetében például elleneznek bármilyen szigorítást, sőt a jelenlegi adómentes összeg növelését szeretnék elérni. A kormány javaslata szerint viszont megszűnne az étkezési hozzájárulás kedvezménye, a szakszervezeti tagdíjét pedig mérsékelnék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik