Gazdaság

CÉL A MONETÁRIS UNIÓ – Az első menetet megnyerte a Prodi-kormány

A nemzeti valutát megvédeni egyet jelent egy ország gazdaságával – nyilatkozta a Prodi-kormány hivatalba lépésekor Antonio Fazio olasz jegybankelnök. Az első menetet a legfőbb ellenségnek minősített infláció ellen Róma már megnyerte: a napokban publikált statisztikák egyenesen negatív inflációt jeleznek.

Olaszországban 1995-ben 5,4 százalékos volt az infláció, és az index még ez év elején is 5,5 százalékon landolt. A júliusi eredmény nyomán a ráta éves szinten 3,7 százalékra szorult vissza, és az előrejelzések szerint jövőre 2,5-3 százalék között marad az árnövekedés.

A defláció, amelyben a tavaszi energiaár-csökkentés és a szigorító gazdaságpolitika is szerepet játszott, elsősorban a munkaadók és munkavállalók között 1993-ban megkötött bérmegállapodás betartásának és a monetáris politikának tudható be. A jegybank egy évig nem nyúlt a kamatokhoz, a csökkentésre először július 23-án látta elérkezettnek az időt, amikor bizonyossá vált, hogy az infláció éves szinten 4 százalék alá került.

A csatát azonban még korántsem sikerült megnyerni – figyelmeztetnek jó néhányan Itáliában. Giovanni Agnelli, a Fiat tiszteletbeli elnöke is úgy nyilatkozott, hogy minden siker ellenére valóságos csoda lenne a líra csatlakozása az európai közös valutához. Az államadósság, valamint a költségvetés deficitje még a sokszorosát teszi ki a maastrichti kritériumoknak, miközben a munkanélküliség 12 százalékos, és a félszigeten 2,1 millió család él a két személyre 747 dollárban megállapított létminimum alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik