Gazdaság

BUDAPESTI ÉRTÉKTŐZSDE – Hullámvasúton

Az elmúlt hetek bessz-hangulata után a múlt hét vége óta ismét látványos áremelkedés melengeti a befektetői szíveket a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT).

A világszerte bekövetkezett árfolyamcsökkenés a tengerentúli piacokról indult. Ahelyett ugyanis, hogy az amerikai gazdaságról az elmúlt időszakban napvilágot látott kiugróan kedvező makrogazdasági adatok további lendületet adtak volna a hónapok óta uralkodó hossznak, a New York-i tőzsdén forgó részvények néhány nap alatt átlagosan mintegy 8 százalékot veszítettek értékükből. A túlpörgött gazdaság és az ezzel együtt járó inflációs félelmek kamatemelési várakozásokat szültek, és ez természetesen a vásárlási kedv megcsappanásával járt. A New York-i tőzsde eseményei érthetően kivárásra intették a BÉT-en érdekelt külföldi befektetőket, a hazaiak viszont a bessztől való félelmükben felszámolták portfóliójukat. A napi forgalom a töredékére zsugorodott a korábban megszokott értéknek: nagy tételben csak elvétve kötöttek üzleteket a parketten ezekben a napokban. A Budapesti Értéktőzsde indexe (BUX) alig több mint két hét alatt hozzávetőleg 500 pontot esett, és szerdán már csak 2865 pontot jelzett a parkett hőmérője.

A tőzsdei kibocsátók napról napra nyilvánosságra hozott terven felüli eredményadatai sem voltak képesek megállítani az egyes részvények áresését. A Pannonplast papírjai mintegy 10 százalékot veszítettek értékükből, és a múlt hét közepén már 4000 forint alatt is beszerezhetőek voltak a műanyag-feldolgozó cég részvényei. A BorsodChem jegyzése 2900-ról 2400 forintra esett vissza. (Ugyanakkor mindkét társaság kiugró féléves eredményekkel rukkolt elő.

A Richter múlt csütörtökön közzétett gyorsjelentése szerencsésen egybeesett a parkett hangulatának fordulónapjával, azaz a papírok árfolyamának magára találásában csupán statisztaszerep jutott az első félévben elért 6,53 milliárd forintnyi adózott eredménynek, ami közel 40 százalékkal több a tavalyi féléves adatnál.

Az elkövetkező hetekben nem várható trend jellegű áralakulás a tőzsdén, így az árfolyamok további nagymértékű volatilitása közepette elsősorban a napi spekulációban utazó befektetők számára nyílik kiváló lehetőség arra, hogy extraprofitot érjenek el, vagy éppen tetemes veszteséget halmozzanak fel. A BUX határidős piacán a promt érték változását jelentékenyen meghaladó mértékben mozdulnak el az elszámolóárak, így a megfelelő oldalon nyitott pozíció akár egyetlen nap alatt is százszázalékos nyereségkilátással kecsegtet.

Az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed nyíltpiaci tanácsának augusztus 20-i ülésén döntenek a dollárkamatok emeléséről, és ez alapjában határozhatja meg a részvénypiacok későbbi népszerűségét a befektetők körében. A piaci szereplők negyed százalékpontos emelést várnak a hónap végére, így amennyiben a Fed ennél nagyobb mértékben módosítja a dollár-kamatokat, a BÉT-en üzletelő tengerentúli alapok számottevő része könnyen hátat fordíthat a magyar tőkepiacnak. Mivel pedig nehezen becsülhető meg, hogy milyen arányban vannak a magyar részvények az amerikai, illetve a hazánk iránt hosszabb távon elkötelezett brit befektetési alapok tulajdonában, a nagyobb mértékű kamatemelésnek a magyar piacra gyakorolt hatását sem lehet nagy biztonsággal előre jelezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik