Gazdaság

TAKARÉKBANK-PRIVATIZÁCIÓ – Háztűznézők

Újabb befektető szállt ringbe a Magyar Takarékszövetkezeti Bank küszöbönálló privatizációjában: az osztrák Girocredit a múlt héten bejelentette, hogy amennyiben megszületik a döntés a többségi állami tulajdonban lévő pénzintézet értékesítéséről, részt vesz a pályázaton.

A Takarékbank a konszolidált állami bankokhoz hasonlóan március végén készítette el privatizációs stratégiáját (Figyelő 1996/9. szám). Eszerint a pénzintézet állami tulajdonban lévő részvényeit több lépcsőben szakmai és intézményi befektetőknek értékesítenék. Első lépésként a takarékszövetkezetek 10 százalék körüli tulajdoni részesedésüket az év elején zártkörű alaptőke-emeléssel 33 százalékra emelték. A jelenleg 67 százalék körüli állami részvénycsomag sorsáról viszont egyelőre még nincs döntés. A bank vezetősége azt szeretné, ha a stratégiai partnereknek számító takarékszövetkezetek részesedésüket 51 százalékra növelhetnék, a fennmaradó 49 százalék egy részét (25 százalékot) pedig hasonló profilú külföldi pénzintézet szerezné meg. A másik 25 százalékot intézményi és pénzügyi befektetőknek, illetve a menedzsmentnek és szövetkezeti vezetőknek értékesítenék.

Egyelőre azonban még tart a részvények átadása a pénzügyi tárca és az ÁPV Rt. között, így nincs döntés a privatizációs stratégiáról. Ennek ellenére információink szerint számos befektető mutat érdeklődést a szövetkezeti bank iránt. A Girocredit mellett potenciális vevőként tartják számon a német takarékszövetkezetek bankját, a Deutsche Genossenschaftsbankot (DG Bank) is. Szóba jöhet még a német Allianz Holding érdekeltségébe tartozó Hungária Biztosító is, amelynek tavaly óta exkluzív értékesítési szerződése van a pénzintézettel, ami jó alapot adhat egy mélyebb együttműködéshez a bankbiztosítás területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik