Gazdaság

KÖLTSÉGENYHÍTŐ KÖRÜLMÉNY

Az ISO 9000 gyűjtőnéven ismert minőségbiztosítási rendszert Európában mintegy 100 ezer (!) cégnél vezették be. 1996 júniusában a Magyar Minőség Társaság (MMT) több mint 400 ilyen céget regisztrált hazánkban. A társaság elnöke, Pázmándi Gyula szerint a kis- és közepes vállalatok számára valóban drága az ISO bevezetése. A 4-5 millió forint közötti ár abból adódik, hogy a rendszer megalkotásakor elsősorban a nagyobb méretű vállalatokra gondoltak.

A tanácsadó cégek is ilyen méretű társaságok felkészítését végezték eddig, és az árak is ehhez igazodnak.

Ez a jövőben változhat, ha tömeges igény lesz a kisebb társaságoknál is. Léteznek azonban számítógépes programok, amelyekkel a kisvállalatok kevesebb tanácsadói segítséggel építhetik ki a rendszert. Ennek a módszernek a hazai terjesztése most indult el – tudtuk meg Pázmándi Gyulától. – Egy másik módszer: a kisvállalkozásokat csoportos oktatás keretében próbálják felkészíteni a rendszerek bevezetésére. Ezt is most próbálják meghonosítani Magyarországon. Konkrét anyagi segítséget jelenthet a cégeknek az ISO rendszerek bevezetésénél az a vissza nem térítendő támogatás, amelyet az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium nyújt.

A pályázatot a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Rt.-hez (ITD Hungary) lehet benyújtani, és a költségek 50 százaléka igényelhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik