Gazdaság

KÖLTSÉGENYHÍTŐ KÖRÜLMÉNY

admin
admin

1996. 07. 31. 00:00

Az ISO 9000 gyűjtőnéven ismert minőségbiztosítási rendszert Európában mintegy 100 ezer (!) cégnél vezették be. 1996 júniusában a Magyar Minőség Társaság (MMT) több mint 400 ilyen céget regisztrált hazánkban. A társaság elnöke, Pázmándi Gyula szerint a kis- és közepes vállalatok számára valóban drága az ISO bevezetése. A 4-5 millió forint közötti ár abból adódik, hogy a rendszer megalkotásakor elsősorban a nagyobb méretű vállalatokra gondoltak.

A tanácsadó cégek is ilyen méretű társaságok felkészítését végezték eddig, és az árak is ehhez igazodnak.

Ez a jövőben változhat, ha tömeges igény lesz a kisebb társaságoknál is. Léteznek azonban számítógépes programok, amelyekkel a kisvállalatok kevesebb tanácsadói segítséggel építhetik ki a rendszert. Ennek a módszernek a hazai terjesztése most indult el – tudtuk meg Pázmándi Gyulától. – Egy másik módszer: a kisvállalkozásokat csoportos oktatás keretében próbálják felkészíteni a rendszerek bevezetésére. Ezt is most próbálják meghonosítani Magyarországon. Konkrét anyagi segítséget jelenthet a cégeknek az ISO rendszerek bevezetésénél az a vissza nem térítendő támogatás, amelyet az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium nyújt.

A pályázatot a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Rt.-hez (ITD Hungary) lehet benyújtani, és a költségek 50 százaléka igényelhető.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.