Gazdaság

A KOPINT-DATORG JELENTI – Gazdasági kerülőutak

Korrigálta korábbi előrejelzését a Kopint-Datorg Rt. A gazdaságkutatók idei második konjunktúrajelentése szerint a GDP az év tavaszán jósolt 2-2,5 helyett legfeljebb 1-1,5 százalékkal nőhet. A múlt héten közzétett prognózis a gazdasági aktivitás vészes csökkenésére hívja fel a figyelmet.

Május végéig az elmúlt év azonos időszakánál sokkal enyhébb volt a külső és a belső egyensúlyhiány – állapítják meg a gazdaságkutatók. Ez azt jelenti, hogy a mutatók egész évben a várakozásoknak megfelelően alakulhatnak: a folyó fizetési mérleg hiánya 2-2,5 milliárd dollár körül lehet, az államháztartás hiánya pedig – a privatizációs bevételek nélkül – a GDP 4,5-5 százalékát adhatja. Ennek igen nagy az ára, s a terheket elsősorban a lakosságnak kell elviselnie. A tanulmány írói szerint a gondok elsősorban abból fakadnak, hogy a gazdasági tevékenység a lehetségesnél jóval lanyhábbnak bizonyul. Elképzelhetőnek tartják: egyes szektorok termelésében az eddig tapasztaltnál erősebb növekedés mutatkozik majd, de nem várnak olyan fordulatot, amely a gazdaság növekedését a múlt esztendei 1,5 százalék fölé emelné. Valószínűbb, hogy a növekedés üteme a tavalyinál alacsonyabb lesz.

A Kopint-Datorg szakértői úgy ítélik meg, hogy a reálbérek és a reáljövedelmek a vártnál erőteljesebben, 2,5-3 százalékkal csökkenhetnek, s ezzel párhuzamosan a fogyasztói árak az előrejelzettnél is gyorsabban, 24-25 százalékkal emelkedhetnek. Ugyanakkor a munkanélküliség 10,4 százalékos tavalyi szintje változatlanul marad, a beruházások még mindig 4-5 százalékkal nőnek, az export 8 százalékkal bővülhet, miközben a behozatal csupán 1-2 százalékkal haladja meg az előző évit.

Történik mindez akkor, amikor Közép-Európában tovább folytatódik a gazdaság fellendülése – bár kétségtelen, hogy a cseh és a lengyel fejlődés némileg fékeződött az elmúlt időszakban. Némi visszaesés tapasztalható Szlovéniában, Bulgáriát pedig az akut válság jellemzi. Köves András, a Kopint-Datorg igazgatóhelyettese nem tartja jó jelnek, hogy ezzel egy időben a nyugat-európai gazdaságban is megtört a lendület: ez ugyanis együtt jár a térségbe irányuló export visszaesésével. Ami a GDP és az ipari termelés alakulását illeti: a számok alapján a térség vezető mezőnyéből a futottak még kategóriába kerültünk. Tavaly például csak Horvátországban volt alacsonyabb a magyarénál a GDP. A múlt évben Románia és Bulgária is megelőzte e téren hazánkat, s az idén még élesebbé vált a fejlődésbeli különbség. (Bár a gazdaságkutató nem fűzte hozzá, mégis meg kell jegyezni: a pálfordulat azért mégsem ennyire szemet szúró, hiszen a magyar ipar hamarabb tért magához, mint az említett államoké. Az sem mellékes, hogy a magyar ipar termelési és tulajdonosi szerkezete alakult át a leginkább, s ilyen mélyre ható változásra a térségben sehol sem került sor.)

A konjunktúrajelentésben külön fejezetet kapott a külkereskedelem. A korábbihoz képest változást jelez, hogy az elmúlt időszakban feltűnően gyorsan nőtt a közvetítőkön keresztül lebonyolított kereskedelem. Ennek értéke tavaly több, mint 2 milliárd dollárt tett ki, s az idén, s idén további növekedés várható. (A közvetítő előnye általában az eladóénál kedvezőbb marketing-feltételekben vagy a jobb helyismeretben, szervezési lehetőségekben, illetve finanszírozási körülményekben rejlik.) A kivitelben gyakorlatilag nincs változás. Ám a behozatalban annál inkább. Szinte klasszikussá vált példa: az összes energiahordozó behozatalából az év első négy hónapjában csupán 28 százalékot mutatott a statisztika a cégek közötti magánjogi szerződések alapján. Ezzel szemben a tényleges orosz behozatal a magyar energiaigények 73 százalékát fedezi.

Szintén a külkereskedelem sajátos fejlődésének jelensége, hogy az országban mára 200-ra szaporodott a vámszabadterületek száma. (Összehasonlításképpen: az USA-ban 30, Ausztriában és Olaszországban 3-4 olyan terület működik, ahol vámkezelés nélkül tárolhatók, illetve exportra feldolgozhatók a termékek.) A vámszabadterületekről először tavaly készült felmérés. Eszerint megközelítőleg 1,2 milliárd dollárnyi export és csaknem 1 milliárd dollárnyi import volt. A statisztika alapján a 200 vámszabadterület felén ipari tevékenység folyik, másik fele közraktározási és kereskedelmi célokat szolgál. A szigorodó szabályokat szabályszerűen megkerülő cégek zavartalanul folytatják az ország egésze szempontjából nem igazán áldásos munkájukat, bár az utóbbi időben némileg nehezítették és drágították az újabb vámszabadterületek létesítését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik