Gazdaság

EURÓPAI PRIVATIZÁCIÓ – Gyorsuló folyamat

Az ezredfordulóig mintegy 250-300 milliárd dollár értékű privatizációt hajtanak végre Európában. A magánosítás a kontinens GDP-jének mintegy 1,2-1,5 százalékát érinti – állítják a Morgan Stanley szakértői.

Az amerikai befektetési bank közelmúltban publikált elemzése szerint Nagy-Britanniában és Hollandiában fékeződik a folyamat, a privatizáció éllovasa Franciaország, Olaszország, Németország lesz a következő néhány évben.

1985 és 1995 között az európai magánosítás mérlege 186 milliárd dollárt jelzett, ezen belül egyedül Nagy-Britanniában közel 97 milliárd dollárt tettek ki a lebonyolított tranzakciók. A szektorokat vizsgálva legsikeresebb a telekommunikáció volt: 40,6 milliárd dollárt tettek ki az ügyletek. Az energiaiparban 32,7 milliárd dollár értékű vállalkozás került magánkézbe. 1987 volt a legsikeresebb esztendő az említett időszakban, akkor privatizálták részben az osztrák OMV-t, a brit repülőtereket, a British Airways-t, a Rolls-Royce-t, a Paribas-t, és a Suezt többek között.

A Morgan Stanley előrejelzése szerint az ezredfordulóig megvalósuló privatizációk elsősorban a bankszektort, a telekommunikációt, a szállítást és a szolgáltatási szektort érintik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik