Gazdaság

ZALA MEGYE – Csökkenő külföldi tőkebefektetések, növekvő export

Zala megyében csökkent a külföldi tőkebefektetések aránya. A megye nagyobb cégei már néhány évvel ezelőtt átalakultak, és sok közülük külföldi tulajdonba került, így például a Zalaegerszegi Ruhagyár Rt. egy része, a Goldsun Hűtőipari Rt., a Zalaco Sütőipari Rt. egykori keszthelyi gyára. Zalában 1991-ben 137 külföldi érdekeltségű vállalkozást regisztráltak, tőkéjüket 3,9 milliárd forinttal jegyezték. Számuk 1994 végére már 419-re emelkedett, 16,9 milliárd forintra nőtt jegyzett tőkéjük, melyből a devizatőke 12,7 milliárd forint. 1996 első negyedévében 11 külföldi érdekeltségű vállalkozás választotta székhelyül Zala megyét, összesen 545 millió forint jegyzett tőkéjükből 69 millió forint a devizatőke. A tiszta külföldi tulajdonnal alakultak aránya az országosnál kedvezőtlenebbül alakult, lelassult a befektetések száma. A megye az osztrák, német tőkének kedvező célpontja, gyakoriak az olasz befektetések is a könnyűiparba, ezek főleg közepes méretű vállalkozások. A Goldsun Hűtőipari Rt.-ben található izraeli és amerikai tőke, az együttműködés markáns példája a nagykanizsai DKG-East Rt., mely az orosz Gazprom többségi tulajdona. A határ közelsége elvileg ugyan lehetővé tenné több horvát, szlovén vegyes vállalat alakítását, azonban a kapcsolatok kimerülnek általában a kétoldalú kereskedelemben.

A megyében a munkanélküliség az országos átlagnál kedvezőbben alakult (a megyék rangsorában ötödik), de még így is ez év március végén 14,8 ezer volt a regisztrált munkanélküliek száma, 5,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az összes létszámcsökkenés fele az iparban következett be, az egészségügyben és oktatásban mintegy 900-zal, a mezőgazdaságban és erdőgazdálkodásban 500-zal, az építőiparban pedig közel 400-zal.

Zalában az ipari termelés is kedvezőbben alakult az országosnál. Az export 23 százalékkal volt több, mint a tavalyi év első negyedévében, s a belföldi értékesítés is nőtt 2 százalékkal. Az élelmiszeripar, feldolgozóipar, nyomdaipar területén nőtt kiemelkedően a kivitel. Az építőipari termelés viszont több mint egyharmadával csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik