Gazdaság

A KÜLKERESKEDELEM ÖT HÓNAPJA – Töretlen kiviteli kedv

Bár az eredetileg tervezettnél magasabb termelői árszínvonal kétségkívül a forint relatív felértékelődéséhez vezet, amennyiben éves szinten az infláció tényleg 20 százalék körülire mérséklődik, akkor a vállalatok exportérdekeltsége a forint jelenlegi, havi 1,2 százalékos leértékelési üteme mellett is fennmarad – jelentette ki a Figyelőnek Berényi Lajos, az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium helyettes államtitkára.

Idén május végéig a tavalyihoz képest kedvezőbben alakult az export-import olló: a kivitel növekedése és az import csökkenése közötti különbség 8,5 százalék volt, míg ez az arány egy évvel ezelőtt csak 4 százalékot tett ki.

Idén január és május között a kivitel értéke 5 milliárd dollár volt (5,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban). A behozatal 6,2 milliárd dollárra rúgott (azaz 3,3 százalékkal elmaradt a tavalyi azonos időszakban elérttől). Az áruforgalom egyenlege így 1,2 milliárd dolláros hiányt mutat – ebből azonban a folyó fizetési mérleget mindössze 0,9 milliárd dollár terheli. Az év első öt hónapjában 28 százalékkal több aktív bérmunka-export történt, mint a tavalyi év azonos időszakában. A bérmunka aránya az az exporton belül 3 százalékkal 27 százalékra nőtt. A magyar kivitel meghatározó része Németországba, Ausztriába, Olaszországba, Oroszországba és Franciaországba irányul. Jelentősen – 34,8 százalékkal – nőtt a Csehországba irányuló magyar export, és számottevő az Egyesült Államokba (13,4 százalék), a Lengyelországba (10,5 százalék) és a Hollandiába (8 százalék) irányuló export növekedése is. Az importon belül egyedül az energiahordozók részaránya növekedett számottevően. A behozott gépek összes importon belüli részaránya 2 százalékkal, 29 százalékra csökkent. A meghatározó importőr országok: Németország, Oroszország, Ausztria, Olaszország és Franciaország.

Idén az első öt hónapban 514 millió dollár működőtőke áramlott az országba. Tekintettel arra, hogy számos multinacionális cég tervez további zöldmezős beruházásokat, illetve a tavaly év végi privatizációs hullám keltette beruházási kötelezettség és igény is magas lesz ebben az esztendőben: az IKM-ben az idei első félévre kiemelkedően magas, 900 millió dolláros működőtőke-behozatalt prognosztizálnak. Az első öt befektető ország: Ausztria, az Egyesült Államok, Franciaország, Belgium és Hollandia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik