Gazdaság

INDONÉZ KAPCSOLATOK

admin
admin

1996. 07. 10. 00:00

Rekordév volt a tavalyi magyar-indonéz gazdasági kapcsolatokban. A forgalom értéke elérte az 50,4 millió dollárt. A 26,6 millió dollárra emelkedett magyar kivitel immár kiegyensúlyozott forgalmat eredményezett. Ez a következő két évben valószínűleg meg is duplázódhat.

A forgalomnövekedés példaértékűnek számít a közép-kelet-európai országok között. A magyar kivitelben az étkezési búza foglalta el az első helyet. Ebből 13,3 millió dollár értékben exportáltunk a világ negyedik legnépesebb államába. A kivitelben nagyobb tételben szerepeltek még félvezető és vákuumtechnikai berendezések, vegyipari termékek. A behozatal elsősorban textilanyagokra és ruházati cikkekre koncentrálódott. Ezek értéke meghaladta a 7 millió dollárt. A teljes importvolumen 23,8 millió dollárt tett ki.

Folyamatban van néhány sikerrel kecsegtető exportügylet: így többek között az Ikarus gázüzemű autóbusz exportja. Indonéziába ugyanis január 1-je óta tilos bevinni dízel üzemű autóbuszokat. Jól haladnak a Transelektro áramelosztó állomások és a DKG Kanizsa olajipari berendezések kivitelével kapcsolatos tárgyalásai. A Vegyépszer Rt. újabban kezdte meg az indonéz piac feltérképezését. Azt azonban tudni kell, hogy Indonéziában a külföldi, s így a magyar beruházási cikkek exportőrei akkor lehetnek sikeresek, ha egy helyi céggel közös vállalatot hoznak létre. Az ipari exportőröknek ügyelni kell arra is, hogy a termékeik rendelkezzenek a kívánt ISO szabvánnyal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.