Gazdaság

AZ IFOR CSAK ENYHÍTETT A PROBLÉMÁKON – Somogy kitörési pontja

Somogy megye az elmaradott térségek közé tartozik aprófalvas településszerkezetével, alacsony képzettségű és kedvezőtlen korösszetételű lakosságával. Exportképessége gyenge, a vidéki átlag alatti az egy főre jutó GDP. A megye gazdasága számára kitörési pontokat a kedvező természeti adottságai és a helyzetéből is fakadó, immár intézményesült nemzetközi kapcsolatai jelentenek.

A balatoni idegenforgalomnak köszönhetően Somogy megyében a szolgáltató szféra magas aránya jellemző az országos átlagnál nagyobb súlyú mezőgazdaság és élelmiszeripar mellett. A megyék rangsorában az ipari exportból való részesedést tekintve Somogy a hatodik helyről a tizenkettedikre csúszott az elmúlt években. Az egy főre jutó ipari, külkereskedelmi értékesítés terén pedig már az utolsók közt kullog a sorban.

A gazdaság privatizációja kissé megkésve indult a térségben, és néhány nagyobb cégnél a mai napig nem fejeződött be. Az elmúlt évek cégalapítási láza Somogy gazdasági szervezetének rendszerét is módosították. Ez azt jelenti, hogy a 300 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégek aránya jelentősen csökkent, miközben a kis létszámmal működő gazdasági egységek száma ugrásszerűen emelkedett. Ezek egy része viszont nem mutatkozott hosszú távon életképesnek. A tulajdonosváltás néhány területen kifejezetten élénkülést hozott a térség gazdasági életébe, mint például a Mustang farmergyár Marcaliban, a BKE Elektronikai Kft., a Hencse-Hedrehely golfpálya, a Pini Hungary Kft. (volt Kaposvári Húskombinát), a Julius Meinl üzlethálózat, a Lapajpusztai lovasbázis, avagy a marcali Rumpold Kft.

Somogy bruttó termelésének 46 százalékát Kaposvár, azaz a megyeszékhely adja. A lakott területek adottságai óriási különbségeket mutatnak. Összesen hat átlag feletti gazdasági adottságú település akad a térségben, amelyek Kaposváron kívül kivétel nélkül Balaton-parti városok. Az alapvetően agrár jellegű megye iparát a gépipar, könnyűipar és az élelmiszeripar jelenléte jellemzi, amely ágazatok foglalkoztatják az iparban dolgozók háromnegyedét. A meglévő ipari struktúra, ami a hetvenes években alakult ki, az elmúlt években alig változott.

Gabona-, hús-, szőlő- és gyümölcstermelés jellemzi Somogy mezőgazdaságát. Ezeknek a területeknek a feldolgozó-ipari háttere is kiépült, de a technológiák, termékek többsége igencsak korszerűsítésre szorulna. A gazdasági átalakulás különösen a nagyüzemi struktúrával rendelkező mezőgazdaságot, az élelmiszeripart és a gépipari termelést érintette érzékenyen a megyében. A leépítések, csődök miatt is fokozódó munkanélküliségben csupán enyhülést hozott az IFOR jelenléte. Az amerikai békefenntartók már több mint 50 millió dollárt költöttek hazánkban, amelynek egy része Somogy gazdasági életét élénkítette. Elsősorban életfeltétellel kapcsolatos, mosodai, kórházi szolgáltatásokra van szüksége folyamatosan a katonáknak, továbbá építőanyagok, adatfeldolgozó-, szövegszerkesztő-, hírközlő rendszerek, szerszámok és alkatrészek beszerzésére lehet számítani. Az IFOR a megyében 1000-1100 embernek biztosít munkalehetőséget.

A másik nagy munkanélküliséget enyhítő lehetősége a megyének a nyári balatoni szezon. A 10-11 százalékos munkanélküliségi ráta 17-19 ezres munkanélküli tömeget jelent, amelyből több mint 3 ezret “szippant fel” a Balaton májustól kezdődően. A szezonalitás az építőiparra és a mezőgazdaságra is jellemző, így a Munkaügyi Központ beszámolója szerint a téli hónapokban a 20 ezer főt is meghaladta az “átteleltetett” munkanélküliek létszáma. Nyáron a Balaton-parton 8 százalék körül mozog a munkanélküliek aránya, míg a megye déli részein – Barcs, Nagyatád, Csurgó – a 20 százalékot is meghaladja.

A balatoni turizmus kiszolgálása még ma is sok kívánnivalót hagy maga után, főleg a minőség terén. A megye idegenforgalmi szerkezete elavult, a programok ajánlata általában gyenge. Somogy kitörési pontja a határmentiség, és az idegenforgalom jobb kiaknázásában, kiszolgálásában, valamint a mezőgazdaság szerkezetének átalakításában rejlik a szakértők szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik