Gazdaság

OSZTRÁK EU-TAGSÁG – Az első mérleg

Ausztria egy évvel ezelőtti EU-csatlakozása összességében pozitív hatást gyakorol az ország gazdasági fejlődésére – ezt a bizakodó véleményt az osztrák gazdasági kamara elemzése adta ki.

A közelmúltban nyilvánosságra hozott tanulmány szerzői szerint az EU-csatlakozás hosszú idők óta nem látott, 11,6 százalékos növekedést eredményezett az ipari beruházások területén, melyek értéke az elmúlt évben így végül is 53 milliárd schillingre emelkedett. Ez a teljesítmény azért is figyelemre méltó, mert az EU-csatlakozást megelőző években a beruházási aktivitás csökkent az osztrák iparban.

További kedvező jelenség az infláció mérséklődése. 1988 óta az elmúlt évben első ízben maradt 2 százalék alatt a pénzromlás üteme; a jelentés állítása szerint az EU-csatlakozás nélkül ennél 1 százalékponttal magasabb lett volna az infláció mértéke. Más szóval: a csatlakozás pozitív hatást gyakorolt a lakossági vásárlóerő alakulására is. Az EU-belépés inflációmérséklő hatása egyébként a leginkább az élelmiszereknél, továbbá a műszaki és a ruházati cikkeknél volt megfigyelhető. A lakosság ezeknél a termékeknél tavaly végül is mintegy 15 milliárd schillinget tudott megtakarítani ahhoz képest, ha az ország az unión kívül maradt volna.

Az osztrák közvéleményben korábban a leginkább az EU-költségvetéshez való hozzájárulás mértékét vitatták. A Brüsszel részére teljesített közvetlen befizetések összege 1995-ben 23,6 milliárd schillinget tett ki, az EU-forrásokból ugyanakkor mintegy 10 milliárd schilling folyt vissza az osztrák gazdaságba. A múlt évben viszont már Ausztria valamennyi rászorult területe részesült az EU regionális fejlesztési alapjából – írják az osztrák kamarai szakértők, s emlékeztetnek arra, hogy fejlesztési célokra Ausztria 1999-ig összesen 21,5 milliárd schilling támogatásra számíthat az EU költségvetéséből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik