Gazdaság

MEHIB-SZERZŐDÉS – Védett export Izraelbe

A tavalyi 100 millió dolláros magyar-izraeli kereskedelmi forgalom megtöbbszörözését reméli a Magyar Exporthitel Biztosító Rt. (Mehib) attól a szerződéstől, amit a minapában izraeli társcégével kötött.

Az együttműködési megállapodás részint a két állam közös exportjának növelését segíti majd elő. A Mehib és partnere, az Israel Foreign Trade Risk Insurance Company (IFTRIC) ugyanis arra az egyezségre jutott, hogy amennyiben az exportált áru a másik országból származó terméket tartalmaz, akkor annak egy részét az illető intézmény biztosítja. Teszi ezt mégpedig úgy, mintha az áru saját állambeli termék volna. A harmadik országba irányuló közös exportnál ily módon a termékek 15 százalékát hajlandó a Mehib, illetve az IFTRIC biztosítani.

Az együttes exportot, valamint a kétoldalú kereskedelmi forgalmat hivatott növelni a megállapodás azon pontja, mely szerint a két biztosító információval szolgál egymásnak a helyi exportőrökről. (Egyébként 1995-ben Magyarország 48 millió dollár értékű izraeli importra tett szert, míg Izraelben 52 millió dollárnyi magyar áru talált gazdára.)

A két társaság még egy – a díjtételek csökkenését és a biztosítási feltételek könnyebbé válását eredményező – konstrukcióhoz fűz nagy reményeket. Kicserélni tervezik ugyanis biztosítási portfóliójuk bizonyos hányadát, miáltal a külföldi kockázatok belföldi rizikóvá válnak, a felmerülő költségek pedig csökkennek. Az ügymenet szerint az IFTRIC-hez kerülnek a Mehib azon biztosításai, amelyek Izraelbe irányuló magyar exportot “védenek”, és viszont: az ottani cégtől a Mehib megkapná az Izraelből érkező import biztosításait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik