Gazdaság

A MEGÚJHODÁS TERVEI

Az idei esztendőt a BKV 3,8 milliárd forintnál nagyobb hiánnyal nem zárhatja. Ez a tulajdonos elvárása. Annak érdekében, hogy ezt a veszteséget kezelni lehessen, nem odázható tovább a vállalat átalakítása. A cég vezetői által kidolgozott reorganizációs program arra épül, hogy az úgynevezett nem alaptevékenységeket leválasszák a társaságról. Például a jövőben a gépjárműjavító műhely nem alkotná a BKV szerves részét, hanem az erre a célra létrehozott kft. látná el ezt a tevékenységet.

A közlekedési vállalatnak hatalmas – 180 milliárd forint értékű – vagyona van, amely között jócskán találni olyat, amely felesleges. A reorganizációs terv készítői azzal számolnak, hogy ennek egy részén túl lehetne adni. Az ingatlanértékesítésnek eddig jogi akadálya is volt. Amíg a vállalat nem alakult át részvénytársasággá (ez januárral megtörtént), addig ingatlanjaikat, épületeiket nem értékesíthették, csak bérbe adhatták. A program készítői azt becsülik, hogy jövőre és azt követően 5-5 milliárdnyi bevételük származhat az értékesítésből. Az eladást már meg is kezdték: az idén három ingatlan árvereztek, 600 millió forintért.

Nyilvánvaló, hogy a BKV karcsúsítása politikai kérdés is. A társaság alkalmazotti érdekvédelmi szervezete olyan nagy szakszervezeti tömörüléshez tartozik, amelynek nagy a befolyása. Ha sztrájkba lépnének Budapest tömegközlekedésének alkalmazottai, megbénulna az egész főváros közlekedése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik