Gazdaság

A MEGÚJHODÁS TERVEI

admin
admin

1996. 07. 03. 00:00

Az idei esztendőt a BKV 3,8 milliárd forintnál nagyobb hiánnyal nem zárhatja. Ez a tulajdonos elvárása. Annak érdekében, hogy ezt a veszteséget kezelni lehessen, nem odázható tovább a vállalat átalakítása. A cég vezetői által kidolgozott reorganizációs program arra épül, hogy az úgynevezett nem alaptevékenységeket leválasszák a társaságról. Például a jövőben a gépjárműjavító műhely nem alkotná a BKV szerves részét, hanem az erre a célra létrehozott kft. látná el ezt a tevékenységet.

A közlekedési vállalatnak hatalmas – 180 milliárd forint értékű – vagyona van, amely között jócskán találni olyat, amely felesleges. A reorganizációs terv készítői azzal számolnak, hogy ennek egy részén túl lehetne adni. Az ingatlanértékesítésnek eddig jogi akadálya is volt. Amíg a vállalat nem alakult át részvénytársasággá (ez januárral megtörtént), addig ingatlanjaikat, épületeiket nem értékesíthették, csak bérbe adhatták. A program készítői azt becsülik, hogy jövőre és azt követően 5-5 milliárdnyi bevételük származhat az értékesítésből. Az eladást már meg is kezdték: az idén három ingatlan árvereztek, 600 millió forintért.

Nyilvánvaló, hogy a BKV karcsúsítása politikai kérdés is. A társaság alkalmazotti érdekvédelmi szervezete olyan nagy szakszervezeti tömörüléshez tartozik, amelynek nagy a befolyása. Ha sztrájkba lépnének Budapest tömegközlekedésének alkalmazottai, megbénulna az egész főváros közlekedése.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.